Tvorci treće ruske vakcine planiraju da pošalju zahtev SZO za prekvalifikaciju

© AP Photo / Anja NiedringhausLogo Svetske zdravstvene organizacije (SZO)
Logo Svetske zdravstvene organizacije (SZO) - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imunobioloških lekova „Čumakov“ Ruske akademije nauka planira da preda dokumentaciju Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za prekvalifikaciju vakcine protiv virusa korona, saopštio je generalni direktor Centra Ajdar Išmuhametov, pišu ruski mediji.

„Kako je ranije saopšteno, svi neophodni dokumenti za registraciju naše vakcine u Rusiji već su poslati Ministarstvu zdravlja i sada čekamo zvaničan odgovor. Nadamo se da ćemo dobiti dokumenta o registraciji negde polovinom februara. Nakon toga planiramo da predamo paket dokumentacije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji kako bi prošli takozvanu proceduru prekvalifikacije lekova, odnosno da bi dobili procenu kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti naše vakcine. To će našoj vakcini otvoriti širok put ka globalnom tržištu“, rekao je Išmuhametov.

Program SZO za prekvalifikaciju podrazumeva da Organizacija ocenjuje kvalitet, bezbednost i efikasnost preparata. Uz uslov da odgovara zahtevima i standardima, lek se unosi u spisak koji koriste međunarodne organizacije i zemlje za kontrolu nabavki lekova na veliko.

Centar „Čumakov“ je 25. septembra 2020. godine dobio dozvolu od Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja vakcine na dobrovoljcima. Klinička ispitivanja započela su u Kirovu u oktobru. U ispitivanjima je učestvovalo 70 ljudi starosti od 20 do 47 godina.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala