Strahota ne prolazi: Petrinja četiri nedelje posle /foto/

Pratite nas
Baniju nakon strahota kroz koje je prošla devedesetih godina, pogodili su žestoki zemljotresi krajem decembra, a prizori koje je zabeležila kamera Tanjuga samo su deo strahote kroz koju su prošli njeni žitelji.

U centru Petrinje koja broji 17.000 stanovnika pustoš,a na ulicama i glavnom trgu tek pokoji prolaznik.

Kako je ispričao za Tanjug petrinjski paroh, otac Saša, gotovo hiljadu potresa je zadesilo Petrinju i šire banijsko područje u nepunih mesec dana.

Skoro potpuno srušeni stari hotel "Banija" u centru, kao i parohijski dom Srpske pravoslavne crkve u Petrinji, gde je otac Saša pre dve godine pokrenuo obnovu doma u koji je, kako kaže, uloženo 200.000 evra.

"A onda, novi problemi. Sad je parohijski dom srušen tako da je neophodna njegova apsolutna rekonstrukcija od temelja. Sreća pa sam decu dan ranije smestio kod prijatelja", priča paroh i dodaje da je kada je nastupio najjači zemljotres, on srećom bio na ulici.

Kaže da rekonstrukcija ide dosta traljavo za sada te ukazuje da je stanovništvo Petrinje veoma zahvalno Srbiji za pomoć koja je došla jako brzo, a da "prioritetne treba da budu višečlane porodice", .

Najrazrušenija ulica u Petrinji je centralna Vladimira Nazora sa većinom objekata delimično ili potpuno srušenim.

Srba u Petrinji, prema rečima paroha, ima do 10 odsto dok ih je pre rata 1991. bilo oko 40 odsto.

Izaslanik manastira Hilandar u pratnji delegacije iz Srbije koja je obišla Petrinju Miloš Stojković obećao je u ime Hilandara pomoć Petrinji i okolnim banijskim selima.

Takođe, humanitarni "Slatki karavan" koji ovih dana po Hrvatskoj dodeljuje svetosavske paketiće deci uoči praznika Svetog Save u organizaciji omladinske organizacije "Ujedinjena Srbija" i manastira Hilandar voljan je da pomogne, kako kaže predsednik "Ujedinjene Srbije" Valentino Popović već za nekoliko dana.

"Slika govori više od reči. Apelujem na institucije Srbije da pomognu narod koji je ostao da živi ovde. Njima je hitno potrebna podrška i pomoć i oko zbrinjavanja, ali i u najširem humanitarnom smislu i pomoći oko osnovnih životnih namirnica. Mi ćemo pomoći, a i obradovaćemo mališane već za dva-tri dana povodom Savindana", rekao je Tanjugu Popović.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala