Sat nakon ostalih: Iran saopštio kada će se vratiti poštovanju nuklearnog sporazuma

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Teheran je spreman da se vrati poštovanju nuklearnog sporazuma „sat vremena“ nakon što drugi to urade, izjavio je predsednik Irana Hasan Rohani.
„Uvek smo govorili: vratite se svojim obavezama, i sat vremena kasnije ćemo se i mi vratiti svojim“, rekao je Rohani na sednici Vlade.

 

Podsetimo, početkom decembra iranski parlament je usvojio opšte tačke projekta aktiviranja nuklearne delatnosti države. Projekat je razmotren u hitnom postupku, nakon ubistva nuklearnog fizičara Mohsena Fahrizadea.

Zakon predviđa povećanje nivoa obogaćivanja uranijuma za 20 odsto i više (takav uranijum se smatra oružjem).

Pored toga, predviđa upotrebu centrifuga za obogaćivanje uranijuma IR-2M u ​​Natanzu i ugradnju centrifuga IR-6 na objektu u Fordou, dok istovremeno nuklearni sporazum predviđa upotrebu centrifuga prve generacije IR-1.

Zakon, koji je u međuvremenu ratifikovan, takođe uključuje obnovu reaktora u Araku u obliku u kojem je bio pre sporazuma i izgradnju još jednog reaktora.

Istovremeno, jedan od delova Zakona obavezuje vlasti da odustanu od dobrovoljnog poštovanja Dodatnog protokola sporazuma o zaštitnim garancijama sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala