Rusija pregovara sa afričkim zemljama o isporuci vakcine „Sputnjik Ve“

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaPakovanja vakcine "Sputnjik Ve"
Pakovanja vakcine Sputnjik Ve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija vodi dijalog sa Afričkom unijom i pojedinim afričkim zemljama o mogućim isporukama vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
„Promocija ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ na stranim tržištima poverena je Ruskom fondu za direktne investicije, čiji predstavnici od sredine prošle godine pregovaraju sa afričkim zemljama, uključujući Južnoafričku Republiku. Osim toga, u toku je dijalog na ovu temu sa Afričkom unijom, koja je osim kupovine vakcina od trećih zemalja započela i proučavanje pitanja isporuke ruske vakcine ‘Sputnjik Ve’ na ovaj kontinent“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Između ostalog, 12. januara su u formatu video-konferencije održani ekspertski razgovori predstavnika Ruskog fonda i Afričkog tima za nabavku vakcine protiv kovida 19, dodaje se u saopštenju.

Ovaj tim je formiran u avgustu 2020. godine na inicijativu predsedavajućeg Afričke unije. Afrička unija planira da obezbedi vakcinaciju za najmanje 60 odsto stanovništva kontinenta, što je oko 780 miliona ljudi.

Južna Afrika i Lesoto žele rusku vakcinu

Južnoafrička Republika i Lesoto razmatraju opcije za saradnju sa Rusijom u vezi sa vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“, saopštili su za Sputnjik predstavnici ministarstava zdravlja afričkih zemalja.

„Naši lokalni partneri i naučnici imaju zajedničko mišljenje o ‘Sputnjiku Ve’. Iako se svet suočava sa konkurencijom vakcina, srećni smo što smo deo zajednice BRIKS-a i sada kada imamo opcije koje, između ostalog, razvija ruski institut ‘Gamaleja’, osećamo se bezbedno. Stoga, da, planovi za nabavku ‘Sputnjika Ve’ se razvijaju“, izjavio je portparol južnoafričkog Ministarstva zdravlja Popo Maja.

Prema njegovim rečima, predstavnici južnoafričkih vlasti već su održali nekoliko sastanaka sa ruskim ambasadorom u ovoj afričkoj zemlji. Portparol Ministarstva zdravlja nazvao je razgovore perspektivnim.

Lesoto, susedna država Južne Afrike, takođe razmatra mogućnosti za saradnju sa Rusijom u vezi sa vakcinom.

„Sada ulazimo u program Kovaks. Ali pošto postoji širi izbor, a o vakcini ‘Sputnjik Ve’ se govori u celom svetu, naravno, moramo proučiti ovo pitanje“, rekao je za Sputnjik ministar zdravlja Lesota Motlaci Mekelepo.

U sredu je predsednik Rusije Vladimir Putin na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji se ove godine održava u onlajn formatu, izjavio da je neophodno da se koordinišu napori u svetu za povećanje dostupnosti vakcina protiv virusa korona i pruži pomoć afričkim zemljama.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Vakcina je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanih adenovirusnih vektora i već je dobila odobrenje za primenu u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskoj, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Iranu, Palestini, Venecueli, Paragvaju i Turkmenistanu. Iniciran je i proces registracije u Evropskoj uniji i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala