„Samo na paritetnoj osnovi“: Moskva saopštila uslov sklapanja budućih sporazuma sa Vašingtonom

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaLansiranje rakete "Avangard"
Lansiranje rakete Avangard - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija predlaže Sjedinjenim Američkim Državama izradu nove bezbednosne jednačine, koja će uključivati celokupno ofanzivno i odbrambeno nuklearno i konvencionalno naoružanje, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, istakavši da će se budući sporazumi sa SAD sklapati samo na paritetnoj osnovi.
„Osnovu za nastavak takvog dijaloga vidimo u predlozima koje smo ranije uputili Amerikancima. Njihova suština je izrada nove bezbednosne jednačine koja bi uzimala u obzir evoluciju kako vojno-tehničkih, tako i vojno-političkih aspekata bezbednosti. U suštini, predlažemo da se proširi strateški plan i da se u njega uključi sve ofanzivno i odbrambeno naoružanje – kako nuklearno, tako i konvencionalno, koje je u stanju da rešava strateške zadatke“, rekao je Rjabkov.

Prema rečima ruskog diplomate, sporazum START 3 ne ograničava sastav, strukturu i mogućnost modernizacije strateškog i ofanzivnog naoružanja.

Takođe je dodao da Moskva isključuje mogućnost raspoređivanja američkog strateškog ofanzivnog naoružanja van nacionalnih granica SAD.

„To je nedopustivo odredbama sporazuma START 3“, rekao je Rjabkov.

Isto tako, dejstvo sporazuma START 3 će biti prošireno na ruske sisteme „Avangard“, dodao je Rjabkov.

„Naš hipersonični sistem 'Avangard', probojan po svojim mogućnostima, već se stavlja na borbeno dežurstvo na nosačima postojećeg tipa. I u okviru realizacije aktuelnog sporazuma taj sistem je pokazan Amerikancima. Odgovarajuće pravilo provere u okviru sporazuma primenjivaće se na bojevu glavu novog tipa 'Avangard', ukoliko se START 3 ratifikuje i produži na pet godina“, rekao je Rjabkov.

Budući sporazumi – isključivo na paritetnoj osnovi

Rusija će potencijalne buduće sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državama sklapati samo na paritetnoj osnovi, rekao je Rjabkov.

„Želeo bih da istaknem da su bilo kakvi budući sporazumi mogući samo na isključivo na paritetnoj, ravnopravnoj osnovi. Bilo kakvi ustupci sa ruske strane su isključeni“, rekao je diplomata, predstavljajući ruskoj Državnoj dumi nacrt zakona o produženju sporazuma START 3.

Kako je rekao, pristajući da produži sporazum, Moskva polazi od toga da SAD nisu tajno raspoređivale lansirne sisteme. Rjabkov je istakao da su strane redovno vršile međusobne inspekcije.

Prema rečima diplomate, Rusija će nastojati na tome da se pokrene sadržajan dijalog sa SAD u sferi međunarodne bezbednosti.

Podsetimo, Rusija i Sjedinjene Američke Države donele su odluku da produže Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja pod uslovima Moskve.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala