Rusija poziva da se ograniči „samovolja“ američkih internet-kompanija

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaAko koristite besplatan vaj-faj hakeri lako mogu da zavire u vaš telefon...
Ako koristite besplatan vaj-faj hakeri lako mogu da zavire u vaš telefon... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke internet kompanije i državne strukture SAD uspostavile su monopolsku kontrolu nad globalnim internetom, navodi se u saopštenju Saveta federacije Rusije, koji je pozvao UN, PSSE i Parlamentarnu skupštinu OEBS-a da razgovaraju o mogućnosti ograničavanja „samovolje“ američkih globalnih internet kompanija.

U saopštenju Saveta federacije se posebno ističe da je „reč o monopolskoj kontroli globalne mreže od strane internet-kompanija koje predstavljaju jednu zemlju – Sjedinjene Američke Države, i koje su tesno povezane sa njenim državnim strukturama što može dovesti do uspostavljanja dominacije jedne države nad većinom globalnih razmena podataka na mreži“.

Ruski senatori naglašavaju da su „nezakonite“ odluke čelnika američkih društvenih mreža još jednom potvrdile da „uzurpacija kontrole interneta nije izmišljena opasnost, nego stvarnost“.

„Takva kontrola predstavlja moćno oružje koje se ne koristi samo za napade na građanske slobode i slobodu govora direktno u SAD, nego može biti usmereno i protiv drugih zemalja, između ostalog i sa ciljem uticanja na raspoloženje javnosti, izazivanja unutarpolitičkih kriza, uticanja na izražavanje volje građana i ishod izbora“, navodi se u saopštenju.

Stoga Savet federacije Rusije poziva generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, generalnog direktora UNESKO, specijalizovane mehanizme za monitoring Saveta za ljudska prava UN, generalnog sekretara Saveta Evrope, aktuelnog predsednika OEBS-a, predstavnika OEBS-a za slobodu medija u Evropi da „daju prioritet zadatku ograničavanja samovolje američkih globalnih internet-kompanija kako bi se sprečila opasnost od toga da uspostave 'globalnu diktaturu'“, precizirano je u saopštenju.

Senatori ističu da to pitanje treba da bude „najozbiljnije razmatrano“ na zasedanjima Generalne skupštine UN i njenih glavnih komiteta, PSSE i Parlamentarne skupštine ODKB.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala