Predmeti KGB-a na izložbi u Americi

© AFP 2023 / PATRIK STOLLARZ Set agenta ruske tajne službe KGB koji je prikazan u Šijunskom muzeju u zapadnom nemačkom gradu Oberhauzen 21. aprila, 2015
Set agenta ruske tajne službe KGB koji je prikazan u Šijunskom muzeju u zapadnom nemačkom gradu Oberhauzen 21. aprila, 2015 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Velika kolekcija predmeta iz perioda hladnog rata, uključujući i maskirno oružje, koje je pripadalo KGB-u, prodaje se na aukciji u Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je američki „Dejli mejl“.

Kolekcija pripada vlasniku muzeja špijunaže KGB-a u Njujorku Juliusu Urbajtisu. Zbog pandemije virusa korona muzej je zatvoren, a kolekcija je na prodaju.

Urabajtis je 30 godina prikupljao predmete, vezane za KGB. Muzej je otvoren 2019. godine i u njemu su tada izloženi predmeti iz njegove lične kolekcije i posebno kupljeni primerci za galeriju, kao i njihove kopije.

​Izloženi eksponati, koji su na prodaju, uključuju minijaturne pištolje sakrivene u karminima (vredne oko 1.500 funti) i nalivpera, zatim specijalne kamere sakrivene u kravati, paklice cigareta, pepeljare, jedna je procenjena na 900 funti, tabakere i prstenje.

Jedan od najskupljih predmeta je specijalan alat za bušenje malih rupa u zidovima, u koje se zatim mogu ubaciti mikrofoni i kamere. Cena se procenjuje na 4.400 funti. Vrednost kolekcije je 365.000 funti.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala