Otkriven najopasniji kompjuterski virus na svetu

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaGlobalni napad virusa na računarske sisteme
Globalni napad virusa na računarske sisteme - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlasti nekoliko zemalja, među kojima su Holandija, Nemačka, SAD, Velika Britanija i Francuska, preuzele su kontrolu nad najopasnijim zlonamernim softverom na svetu, objavili su evropska policijska agencija Europol i evropska kancelarija za pravosudnu saradnju Eurodžast.

Prema navodima te dve organizacije, radi se o Emotetu, softveru koji radi po principu botneta, mreži hakovanih računara koja je omogućila slanje zlonamernih elektronskih poruka velikih razmera. 

Internet - Sputnik Srbija
Kako je Morisov „crv“ uništio kompletan internet

“Policija i pravosuđe celog sveta prekinule su ove nedelje delovanje jedne od najvažnijih mreža poslednjeg veka”, izjavili su Europol i Eurodžast u zajedničkom saopštenju.

“Istražitelji su preuzeli kontrolu nad infrastrukturom te mreže u sklopu koordinirane međunarodne akcije, što je omogućilo njeno uništenje iznutra”, dodali su Europol i Eurodžast.

“Emotet je bio više od komjuterskog virusa. Bio je jako opasan jer su kibernetički kriminalci mogli da ga iskoriste da instaliraju druge vrste virusa, poput Trojanca, na kompjuter žrtve", naglašeno je u saopštenju. 

Potpuno automatizovanim postupkom Emotet bi bio prebačen na komjutere žrtava putem i-mejla, objašnjeno je. 

Biznismen koristi telefon u avionu - Sputnik Srbija
Ne, niste poludeli – telefon vas prisluškuje i to ste mu jednim klikom omogućili

Europol i Eurodžast smatraju da je Emotet jedan od glavnih elemenata kibernetičkog kriminala u svetu, a koristili su ga i drugi operateri komjuterskih virusa.

U prošlosti su poruke Emoteta stizale kao računi, otpremnice i informacija o kovidu 19. Sve elektronske poruke su sadržale "zaražene" dokumente u prilogu i-mejla ili su preuzimane klikom na link, prenosi portal Indeks.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala