Obe komponente druge ruske vakcine protiv kovida primilo više od 2,6 hiljada dobrovoljaca

© Sputnik / Mihail Golenkov / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine "EpiVakKorona"
Pakovanje vakcine EpiVakKorona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Više od 2,6 hiljada dobrovoljaca koji učestvuju u postregistracionim ispitivanjima vakcine „EpiVakKorona“ već je primilo dve doze ove vakcine protiv virusa korona, saopštila je Savezna služba za fitosanitarni nadzor (Rospotrebnadzor) Rusije.

U saopštenju se navodi da je 25 odsto vakcinisanih primilo placebo.

„U okviru postregistracionih kliničkih placebo kontrolisanih ispitivanja vakcine ‘EpiVakKorona’ u kojem učestvuje tri hiljade dobrovoljaca, na dan 27. januara 2021. godine prvom dozom vakcine vakcinisano je 2.974 dobrovoljca, a sa dve doze – 2.662 dobrovoljca (25 odsto njih je dobilo placebo)“, navodi se na sajtu Rospotrebnadzora.

Među dobrovoljcima starijim od 60 godina koji učestvuju u postregistracionim ispitivanjima, obe doze vakcine primilo je 130 osoba. Navodi se i da se vakcina „EpiVakKorona“ dobro podnosi

Ranije je zamenik direktora za naučni rad Centralnog naučno-istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora Aleksandar Gorelov izjavio da bi maksimalni interval između dve vakcinacije protiv kovida 19 mogao biti šest nedelja.

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je u oktobru prošle godine da je u Rusiji registrovana druga vakcina protiv virusa korona, koju je razvio Državni naučni centar „Vektor“, a koja je nazvana „EpiVakKorona“. Postregistraciona ispitivanja vakcine počela su 26. novembra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala