Novo Ministarstvo finansija SAD spremno da obori dolar?

CC0 / geralt / Može li Amerika da izbegne finansijski kolaps?
Može li Amerika da izbegne finansijski kolaps? - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka valuta je pala na dvogodišnji minimum, a nekoliko faktora istovremeno vrši pritisak na nju. Finansijski analitičari pretpostavljaju da će dolar na kraju izgubiti polovinu vrednosti. Za ovo je uveliko zaslužno američko Ministarstvo finansija, na čijem će čelu biti šefica Federalnih rezervi Dženet Jelen. Koliko dubok može biti ovaj pad?

Krajem decembra indeks dolara je opao za pet i po odsto. Investitori su uznemireni zbog velikog priliva sveže štampanih i neobezbeđenih dolara u američku ekonomiju. 

Od juna stopa rasta novčane mase nijednom nije pala ispod 22 odsto godišnje, što je najveći pokazatelj u istoriji. 

Mašina za štampanje će neizbežno podstaći inflaciju, ali Fed je već promenio ciljnu vrednost: „u proseku dva procenta“ (umesto prethodnih „dva procenta“). To je učinjeno kako se ne bi povećala ključna stopa ako inflacija premaši očekivanja. Odnosno, regulator namerava da održi kamatne stope na nivou oko nule. Ovo će podržati ekonomiju, ali će negativno uticati na dolar. 

Šta obara dolar

Nakon što su izgubili profit od ulaganja u dolarske aktive, investitori traže druge, mada rizičnije opcije, pokazalo je istraživanje agencija „Rojters“ o valutnim stratezima. 

„Dolar je i dalje značajno precenjen po skoro svim pokazateljima, a monetarna politika Feda će to popraviti“, rekao je Kit Džuks, makrostrateg u „Sosijete ženeral banci“.

 Još u novembru stručnjaci su upozoravali da će sa novim predsednikom Džoom Bajdenom američka valuta neizbežno pasti. Demokrate planiraju dodatni fiskalni podsticaj i novi paket pomoći – skoro tri biliona. To će oslabiti dolar u dugoročnoj perspektivi, jer će rezultirati povećanjem budžetskog deficita i povećanjem spoljnog zaduživanja koje je potrebno za njegovo pokrivanje. 

Šire vakcinisanje je takođe negativno za američku valutu, jer obećava veliko povećanje ekonomske aktivnosti i podriva argumente u korist „najpouzdanijeg sigurnog utočišta za investitore“. Na kraju godine, u kontekstu vesti o vakcinaciji, dolar je zabeležio najveći godišnji pad od 2017. godine

Pesimistične prognoze

Prognoze ekonomista nisu za utehu. Prema procenama banke „Sitigrup“, dolazak demokrata na vlast će „ozbiljno povećati“ verovatnoću slabljenja dolara za 20 odsto 2021. godine. Sličan scenario izneo je bivši predsednik odbora direktora banke „Morgan Stenli Azija“ Stiven Rouč, ukazujući na rastući deficit američkog budžeta i Fedovu politiku koja uključuje ključne stope oko nula odsto

Poznati finansijski analitičar Džim Rikards predstavlja još mračniju prognozu. On ističe da će SAD na kraju morati da se uhvati u koštac sa problemom duga, a za njegovo rešavanje biće potrebna devalvacija dolara za 50 odsto

Istovremeno, zlato će poskupeti na 15 hiljada dolara za uncu, srebro do 100 dolara, predviđa ekonomista. On objašnjava da su Sjedinjene Države pod pritiskom niza država koje su osporile američku dominaciju u međunarodnom finansijskom sistemu. Pre svega, reč je o Rusiji i Kini. Moskva i Peking otkupljuju mnogo zlata, potiskujući dolar iz rezervi. 

„Tokom poslednjih nekoliko godina, Rusija je znatno povećala svoje zlatne i devizne rezerve. Pored toga, Moskva ima izuzetno mali spoljni dug. Oslanjanje Rusa na plemeniti metal odavno nije tajna, rublja je valuta koja je najviše na svetu obezbeđena zlatom“, objašnjava analitičar. 

Državni dug veći nego ikad

Bajdenov tim kreće na posao. Biće smenjeni šefovi svih ministarstava. Na primer, bivša šefica Feda Džanet Jelen dobiće mesto predsednice Ministarstva finansija, a ona je, podseća Blumberg, više puta „reklamirala prednosti slabog dolara za američki izvoz“. 

Ovo zabrinjava ekonomiste. „Bilo bi nerazumno izgledati kao aktivni pristalica devalvacije koji je ravnodušan prema sudbini dolara“, rekao je Lari Samers, sekretar Ministarstva finansija predsednika Klintona i šef Nacionalnog ekonomskog saveta Obamine administracije. Prema rečima Samersa, „dominantna uloga dolara u globalnom finansijskom sistemu čini Ministarstvo finansija odgovornim za temeljno ispunjavanje svojih odgovornosti“.

Preporuke Džanet Jelen dao je i Henri Polson, bivši američki ministar finansija i bivši izvršni direktor kompanije „Goldman Saks“. „Kamatne stope su na istorijskom minimumu, a državni dug je veći nego ikada od Drugog svetskog rata“, ističe ekonomista. „Od ključne je važnosti zaustaviti nagli rast državnog duga. U suprotnom, dolar će pre ili kasnije izgubiti na svojoj vrednosti. Vašington neće moći da izvršava svoje obaveze“. 

„Sjedinjene Države ne traže slabiju valutu kako bi stekle konkurentsku prednost i moramo se odupreti pokušajima drugih zemalja da to učine“, rekla ja kandidatkinja za mesto šefa Ministarstva finansija na saslušanju u komitetu za finansije senata. 

Međutim, buduća ministarka finansija već je dala upečatljivu izjavu koja ne sluti na dobro za američku valutu: pozvala je na ogromni priliv likvidnosti u ekonomiju. Za investitore ovo je signal za dugoročni pad dolara, smatra Blumberg. 

U svakom slučaju, SAD će morati da „spusti“ dolar: ovo je važno za smanjenje trgovinskog deficita. I ovo je možda jedini način da Bajden oporavi ekonomiju. 

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala