Nemačka: Produženje Sporazuma o ofanzivnom naoružanju pruža veću bezbednost i Evropi

© AP PhotoNemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas nazvao je produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja važnom vešću, napominjući da će to pružiti veću bezbednost, uključujući i Evropi.
„Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju se produžava – to je važna vest kojom nova američka administracija šalje prvi signal. Produženje ovog sporazuma između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja zaista će doneti više bezbednosti, uključujući i Evropi“, navodi se u izjavi Masa koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke.

Prema njegovim rečima, Nemačka očekuje da će ovaj korak biti praćen „novim ohrabrujućim signalima“.

„Nazadovanje poslednjih godina u vezi sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa ili Sporazuma o otvorenom nebu mora se hitno nadomestiti“, dodao je Mas.

Takođe je primetio da je neophodno uzeti u obzir tehnološki „kvantni skok“ poslednjih godina po pitanju kontrole naoružanja.

„Širi pregovori sa međunarodnim akterima za jačanje globalne kontrole naoružanja i arhitekture razoružanja predstavljaju imperativ“, rekao je Mas i dodao da Nemačka radi na predlozima za takav rad u okviru Stokholmske inicijative za nuklearno razoružanje i seriju konferencija „Preispitivanje kontrole naoružanja“.

U utorak su predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovarali telefonom i izrazili zadovoljstvo razmenom nota o postizanju dogovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Kako je navela Bela kuća, Bajden i Putin naredili su svojim saradnicima da hitno rade kako bi uspeli da produže Sporazum do 5. februara, kada Sporazum ističe. Predsednik Rusije predao je Državnoj dumi na razmatranje ratifikaciju Sporazuma. Prema dokumentu predlaže se da se Sporazum produži na 5 godina, do 5. februara 2026. godine.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala