NASA: SAD otvorene za razgovore o saradnji sa Rusijom na lunarnoj stanici

CC0 / NASA / Umetnički prikaz svemirskog broda programa "Artemis" u orbiti oko Meseca
Umetnički prikaz svemirskog broda programa Artemis u orbiti oko Meseca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka svemirska agencija NASA još uvek nije dobila konkretne predloge iz Rusije kao odgovor na poziv za saradnju na stvaranju lunarne stanice „Gejtvej“ i ostaje otvorena za razgovore o principima saradnje, saopštili su Sputnjiku u agenciji.

„Još nismo dobili nikakve konkretne predloge od ‘Roskosmosa’ kao odgovor na predlog o sporazumu o (lunarnoj stanici) ‘Gejtvej’, ali ostajemo otvoreni za razmatranje principa saradnje“, odgovorila je portparolka NASA na zahtev da prokomentariše izveštaje o isključivanju Rusije iz ekspertske grupe koja se bavi razmatranjem perspektiva za stvaranje orbitalne lunarne stanice „Gejtvej“ zbog nedovoljne uloge Rusije u projektu.

U ponedeljak je „Roskosmos“ saopštio da je spreman da nastavi konsultacije sa Sjedinjenim Američkim Državama na temu lunarne stanice, ali da neće učestvovati u stvaranju „Gejtveja“.

Ranije je izvor Sputnjika u raketno-kosmičkoj industriji Rusije saopštio da su ruski stručnjaci izbačeni iz ekspertske grupe za razmatranje perspektiva za stvaranje orbitalne lunarne stanice „Gejtvej“. Generalni direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin rekao je da Rusija nije zainteresovana za učešće u američkom projektu stvaranja orbitalne stanice, jer se u njemu ne obezbeđuje ravnopravnost svih njegovih učesnika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala