Moskva: Saopštenje G7 o Navaljnom - grubo mešanje u unutrašnja pitanja Rusije

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenje G7 o ruskom opozicionaru i blogeru Alekseju Navaljnom predstavlja grubo mešanje u unutrašnje stvari Rusije i otvoreno neprijateljski korak, saopšteno je u Moskvi.
„Pozivamo države-članice ‘sedmorke’ i EU koja je uz njih da se rukovode isključivo opšteprihvaćenim principima i normama međunarodnog prava, da odustanu od izvrtanja činjenica i drugih metoda vođenja informativnog rata i da više pažnje posvete nasušnim problemima svojih građana“ , navodi se u saoopštenju ruskog Ministarstva.

Takođe se svakoj od država G7 i EU preporučuje da pomno izuče moguće posledice učešća u sličnim antiruskim demaršima kada je reč o daljem razvoju bilateralne saradnje s Rusijom.

​Ministri spoljnih poslova grupe G7 su juče osudili hapšenje Alekseja Navaljnog.

„Mi, ministri spoljnih poslova Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kao i visoki predstavnik Evropske unije, ujedinjeni smo u osudi politički motivisanog hapšenja i pritvaranja Alekseja Navaljnog“, navodi se u zajedničkoj izjavi ministara.

Pozvali su na njegovo hitno oslobađanje.

Navaljni se vratio sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

U međuvremenu, njegove pristalice su protekle subote širom Rusije organizovale neodobrene proteste.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je konstatovao da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala