Moskva: Postupci EU oko situacije sa Navaljnim ─ vrhunac neprijateljskih koraka

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postupci Evropske unije u vezi sa situacijom oko Alekseja Navaljnog predstavlja vrhunac neprijateljskih koraka, to baca sumnju na samu mogućnost izgradnje dalje saradnje Moskve i Brisela, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

„Bez obzira na priznanje neoperabilnosti takozvanih ‘pet principa’ odnosa sa Rusijom, članice EU tokom godine nisu uspele da započnu sa radom na njihovom preispitivanju. Naprotiv, nastavile su sankcionu politiku, podvrgavajući naše sunarodnike i biznis ilegalnim ograničenjima. Mešali se u unutrašnje poslove Belorusije“, istakli su u Ministarstvu.

„Vrhunac neprijateljskih koraka bile su akcije u vezi sa takozvanim ‘trovanjem’ Alekseja Navaljnog, što je bacilo sumnju na samu mogućnost izgradnje dalje saradnje sa Evropskom unijom“, naglašava se u saopštenju.

Evropska unija je u oktobru prošle godine donela odluku o sankcijama protiv šest državljana Rusije i naučnog instituta u vezi sa „trovanjem“ Navaljnog, a Rusima je zabranjen ulazak u EU.

Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni - Sputnik Srbija
Glavni ruski obaveštajac otkriva: Zašto je Navaljni potreban Zapadu

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Pristalice Navaljnog pozvale su nakon toga građane da izađu na ulice. Neodobrene protestne akcije održane su 23. januara u različitim gradovima Rusije. 

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a u ponedeljak je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala