Medvedev: Produženje sporazuma START 3 – važno dostignuće u odnosima Rusije i SAD

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICRuski premijer Dmitrij Medvedev
Ruski premijer Dmitrij Medvedev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao je produženje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) važnim dostignućem u rusko-američkim odnosima.
„Rusija i SAD su se dogovorile da produže START 3 na pet godina bez preduslova. Smatram da je to veoma važno dostignuće u rusko-američkim odnosima koji danas prolaze kroz teška vremena. Kada smo u aprilu 2010. godine bivši američki predsednik Barak Obama i ja potpisivali taj dokument, shvatali smo da on u potpunosti odgovara interesima bezbednosti i naših zemalja i cele međunarodne zajednice“, napisao je on na svojoj stranici na „VKontakte“.

Tramp nije goreo od želje da produži START 3

Međutim, Medvedev je istakao da prethodna administracija SAD nije izgarala od želje da donese odluku o produžetku Sporazuma.

„Nažalost, bivša administracija nije gorela od želje donese odluku o produženju Sporazuma, učinivši ga predmetom polititičke trgovine. Drago mi je što su predsednik Rusije Vladimir Putin i novi predsednik Amerike Džozef Bajden uspeli da se u najkraćem roku dogovore o produžetku tog sporazuma“, rekao je on.

S tim u vezi, bivši ruski premijer smatra da je zahvaljujući tome Sporazum potvrdio svoju održivost.

„U narednih pet godina on će služiti kao najvažniji instrument za održavanje strateške stabilnosti“, dodao je Medvedev.

Osnova za nove sporazume u sferi bezbednosti

Prema rečima Medvedeva, koji je 2010. godine na položaju predsednika Rusije potpisao Sporazum, „činjenica da je START 3 produžen daje nam razlog da sa opreznim optimizmom verujemo da će dokument biti iskorišćen kao osnova za nove sporazume u oblasti strateške bezbednosti“.

Moskva - Sputnik Srbija
Rusija i Amerika se dogovorile da produže START 3 pod uslovima Moskve

Zamenik sekretara SB Rusije smatra da je to sada „jedan od malobrojnih pravaca u rusko-američkim odnosima u kojima postoji realna perspektiva za kontruktivnu saradnju“.

„I veoma je važno nastaviti taj sadržajni dijalog od kojeg će zavisiti bezbednost čitavog čovečanstva“, naglasio je Medvedev.

U utorak su predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džo Bajden razgovarali telefonom, nakon čega su svojim saradnicima naložili da se angažuju da sporazum bude produžen pre njegovog isteka 5. februara. Istog dana Putin je predložio Državnoj dumi odgovarajući zakon o ratifikaciji sporazuma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala