Ljubinka Milinčić: Podmukli plan Navaljnog za smenu Putina /video/

© Sputnik / Branko MaksimovićLjubinka Milinčić
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusi ne vole one koji idu po svoje mišljenje na Zapad. I Navaljni i oni koji su ga iz Berlina, kao Lenjina vozom, odvezli blindiranim kolima do samog ulaza u avion, znali su da na demonstracijama neće moći da se okupi veliki broj demonstranata.

Njihova ideja i nije bila da se poznati bloger pusti iz zatvora, već podmukli plan da se stvori protestno raspoloženje koje će se kasnije iskoristiti za rušenje Putina.

Plan se lako može nazreti iz inovacija u načinu organizovanja protesta. I ovog puta pozivi su dolazili sa društvenih mreža, ali se posebno istakao Tik-tok, tradicionalno namenjen deci. Svakodnevno su stizali pozivi na „veliku žurku“ i uputstva kako se ponašati ako dođe do sukoba s policijom.

Deca, glavna meta podmuklog plana

I deca su izašla — u manjem broju od planiranog, zbunjena i začuđena, neka i pomalo agresivna, pa je policija neke morala da vodi kući, a neke i u policijsku stanicu. Za mnoge je to bilo pravo vatreno krštenje — napadi na policiju, grudve, kamenje, biber-sprej… Kako će događaj delovati na njihovu psihu danas, kako će se odraziti na njihove stavove za dve-tri godine, kad postanu punoletni — nije teško pogoditi.

Ko zna koji po redu zapadni plan za destabilizaciju Rusije ovog puta je osmišljeniji i dugoročniji, ali ipak i dalje zavisi od Rusa — hoće li roditelji, kad stigne sledeći poziv preko iste mreže, umeti da im objasne da im je mesto u školi ili će pustiti da im policija ponovo objašnjava, ostaje da se vidi. Ali jedno je sigurno — organizatori su baš na to računali, na bes i gnev te dece koja su ovih dana doživela potpuno nepotrebno vatreno krštenje.

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaUčesnici neovlašćenog mitinga pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi.
Ljubinka Milinčić: Podmukli plan Navaljnog za smenu Putina /video/ - Sputnik Srbija
Učesnici neovlašćenog mitinga pristalica Alekseja Navaljnog u Moskvi.

A subotnji protesti su postali glavna tema gotovo svih svetskih medija. „Frankfurter algemajne cajtung“ ih naziva najvećim demonstracijama u Rusiji, „Obzerver“ proglašava Alekseja Navaljnog glavnim protivnikom Putina koji grubo guši proteste. Oni uz to znaju i da će „neizbežno falsifikovanje izbora koji će se održati u septembru doneti dodatnu napetost“ i ,valjda, odneti Putina u istoriju. „Tajms“ na primeru Rusije vidi šta rade autoritarni režimi kad se suoče sa zakonitim izazovima!

Mogli su i mnogo ranije da se uvere. Dovoljno je bilo da pogledaju Vašington, Pariz, Amsterdam. Tamo su „režimi“ potpuno demokratski — jedino pomalo hapse, tuku, pa i ubijaju... Valjda je to dozvoljeno — ako se ne događa u Rusiji.

Za „Vašington post“ protesti su dokaz da Navaljni može da mobiliše masovnu podršku za konfrontaciju sa Putinovom vladom.

Da podsetimo, u Rusiji živi nešto manje od 150 miliona ljudi. Protesti koji su se održali okupili su, prema podacima opozicije „nekoliko desetina hiljada“ ljudi, ukupno. Pa i da ih je bilo dvostruko više — ne bi predstavljali opasnost nijednom opštinskom funkcioneru, a ne Putinu.

Šta se zapravo dogodilo?

Aleksej Navaljni, poznati bloger i od strane Zapada proglašen najvećim protivnikom Putina, vratio se u Rusiju posle lečenja u Berlinu i odmah je uhapšen na moskovskom aerodromu zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. On je odmah u zatvoru snimio video-poziv svojim pristalicama da izađu na proteste protiv Putina. Toliko o strogosti zatvora u kome provodi dane. Uzgred, čini se da je zaboravljeno zašto je londonska policija godinama čekala da uhapsi Asanža — upravo zato što je prekršio obavezu da se pojavi u policiji. I niko nije zbog toga Londonu uveo sankcije.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaPrivođenje na nezakonitom protestu koji je održan u znak podrške Alekseju Navaljnom
Ljubinka Milinčić: Podmukli plan Navaljnog za smenu Putina /video/ - Sputnik Srbija
Privođenje na nezakonitom protestu koji je održan u znak podrške Alekseju Navaljnom

Neizbežna američka ambasada

Podršku je dobio od brojnih zapadnih medija, društvenim mrežama su se širili pozivi da se izađe na proteste protiv „korumpiranog“ režima... Neizbežna američka ambasada je dala uputstva za demonstrante. Da bi podgrejali protestno raspoloženje, saradnici Navaljnog lansirali su deset godina stari film o tobožnjem Putinovom dvorcu. Kažu da je film videlo nekoliko desetina miliona ljudi — koliko su mu poverovali, vidi se i iz činjenice da je na ulicu izašlo samo nekoliko desetina hiljada. Možda zato što čak i amatersko oko vidi da je u pitanju loš falsifikat. Toliko loš, da se prepoznaju loše prevedene engleske reči u opisu dvorca.

Sve ostalo je poznato — i deca na ulicama, i napadi demonstranata na policiju, i odgovor policije... Moskva je još jednom pokazala da ne trpi pritiske. A Evropa i SAD su dobili materijal za nove i nove sankcije protiv Rusije.

Pročitajte i:

Prethodne emisije „Moj pogled na Rusiju“:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala