Kremlj saopštio detalje razgovora Putina i Bajdena

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom
Predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Telefonski razgovor lidera Rusije i Amerike, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, održan je na inicijativu ruske strane, a glavno pitanje je bilo produženje sporazuma START 3, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Juče je održan telefonski razgovor predsednika Putina i predsednika Bajdena. To je bila inicijativa ruske strane. Mi smo predložili da se održi taj razgovor, u suštini, kako bi još jednom čestitali američkom kolegi početak rada na dužnosti predsednika Amerike, što je predsednik Putin i učinio. Naravno, i kako bi se razgovaralo o najaktuelnijim pitanjima, od kojih je najvažnije ratifikacija sporazuma o produženju START 3 i uopšteno odluka o produžavanju sporazuma na pet godina“, objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, eksperti su finalizovali svoj rad i lideri zemalja su potvrdili postojanje takvog dogovora.

Peskov je dodao da je razgovor Putina i Bajdena trajao nešto više od 35 minuta.

„Razgovor je bio radni i otvoren. Ako se sećate, Bajden i Putin su se sastajali u Moskvi 2011. godine i tada su se dogovorili da će razgovarati prilično otvoreno“, podsetio je Peskov.

On je dodao da Putin i Bajden nisu razgovarali o mogućnosti sastanka uživo.

„Nije razgovarano o posetama, ali je izražena spremnost i namera da se nastavi dijalog“, rekao je Peskov.

Predsednici su takođe razgovarali o sutuaciji sa Aleksejom Navaljnim i Ukrajini. Putin je razjasnio američkom lideru stav Moskve po tim pitanjima.

Ne može se govoriti o resetovanju odnosa

Portparol Kremlja je naglasio da se za sada ne može govoriti o resetovanju odnosa sa SAD, jer za to trenutno ne postoje uslovi.

„Ne, ne treba koristiti taj termin u budućnosti. Naravno, zasad ne postoje nikakvi uslovi za resetovanje. Postoji veoma važno razumevanje i saglasnost o potrebi produžavanja sporazuma START 3, što je izuzetno važna zajednička tačka gledišta koja će biti realizovana. Ali, naravno, sada se ne može razgovarati o resetovanju odnosa“, dodao je Rjabkov.

„Dovoljno je što su predsednici juče, ukazavši na postojanje prilično ozbiljnih protivrečnosti, ipak istakli da je neophodan nastavak dijaloga“, precizirao je ruski diplomata.

Podsetimo, predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džozef Bajden, razgovarali su juče telefonom, a tokom razgovora potvrđeno je da će se Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju produžiti.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala