Kremlj: Dijalog o očuvanju Sporazuma o otvorenom nebu moguć, ukoliko Amerika pokaže spremnost

CC0 / Wikipedia / Američki avion "Boing" OC-135B" tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Sjedinjene Američke Države mogu nastaviti razgovor o očuvanju Sporazuma o otvorenom nebu ukoliko Vašington bude spreman za to, ima još vremena do stvarnog povlačenja Rusije iz Sporazuma, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin je tokom razgovora sa američkim liderom Džozefom Bajdenom saopštio da je Rusija tražila način da ostane u Sporazumu nakon što se Amerika povukla.

„Međutim, to nije dalo rezultata i pregovori sa Evropljanima nisu doneli ništa pozitivno. S tim u vezi Rusija je donela svoju odluku. Istovremeno, još uvek ima vremena, i u slučaju spremnosti američkih partnera da nekako nastave razgovor, mogućnost za to postoji“, dodao je Peskov.

Kako je rekao, nije bilo vremena da predsednici detaljno razgovaraju o tom pitanju, ali je istaknuto da se razgovor o Sporazumu o otvorenom nebu može nastaviti.

Rusija je ranije saopštila da pokreće proceduru za povlačenje iz Sporazuma o otvorenom nebu. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da je nakon povlačenja SAD iz Sporazuma „značajno narušena ravnoteža interesa država-učesnica postignuta zaključenjem Sporazuma“, a partneri Moskve u Sporazumu nisu podržali ruske predloge o njegovoj održivosti u novim uslovima.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su prva država koja je to odlučila da učini, a 22. novembra i zvanično izašla iz Sporazuma o otvorenom nebu.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala