Bajden je potpisao „smrtnu presudu“ za ženski sport

© AP Photo / Jim Lo ScalzoDžo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik
Džo Bajden potpisuje prve dokumente kao predsednik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Džozef Bajden, novoizabrani američki predsednik, potpisao je izvršnu naredbu u cilju sprečavanja diskriminacije, ali je to izazvalo velike reakcije među kritičarima koji uoućuju da će takva odluka naštetiti sportska nadmetanja žena jer omogućava takmičenje transrodnim sportistima.

U nizu izvršnih naredbi koje je Bajden potpisao prvih dana po ulasku u Belu kuću, našla se i jedna koja se odnosi na obavezu srednjih škola i univerziteta da omoguće transrodnim sportistima da se takmiče u ženskoj konkurenciji

„Deca bi trebalo da mogu da se edukuju bez bojazni o tome da li će im biti zabranjen pristup toaletima, svlačionicama ili školskim sportskim sekcijama“, navedeno je u naredbi objavljenoj na stranicama RT.

Takva formulacija je naišla na brojne reakcije na društvenim mrežama, LGBT aktivisti su podržali Bajdenovo rešenje, a kritičari navode da bi škole mogle da ostanu bez sredstava ukoliko ne dozvole transrodnim osobama da se takmiče u ženskoj konkurenciji.

„Tužan dan za ženski sport. Žene će morati da se takmiče sa biološkim muškarcima, da rizikuju povrede i poraze, zahvaljujući novoj Bajdenovoj naredbi. Nemojte reći da se ovo radi u korist žena, ne, to je destruktivno i negativno“, navedeno je u jednom od komentara.

Odredbe Bajdenove naredbe su dalje shvaćene kao podsticanje na neravnopravnu konkurenciju.

„Ne mislim da je dobra ideja imati biološke muškarce u takmičenju sa biološkim ženama, bez obzira na to kako se oni identifikuju“, ističe jedan korisnik društvenih mreža.

Pored komentara, u bazi podataka o rezultatima takmičenja u ženskoj i muškoj konkurenciji objavljen je uporedni prikaz uz jasne razlike u dometima. 

► Zašto vole da mrze Đokovića?

► Habib uputio surovo realan komentar posle Konorovog debakla

► Još jedna strašna partija Nikole Jokića /video/

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala