Američki državni sekretar: SAD zabrinute zbog bezbednosti Navaljnog

© REUTERS / POOLKandidat za funkciju američkog državnog sekretara Entoni Blinken
Kandidat za funkciju američkog državnog sekretara Entoni Blinken  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Amerika je duboko zabrinuta za bezbednost ruskog opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Duboko smo zabrinuti za bezbednost Navaljnog i što je još važnije – njegov glas je glas mnogih Rusa i mora da se čuje“, rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Upitan šta je crvena linija kada je reč o bezbednosti Navaljnog, Blinken nije želeo da „istrčava“ kada je reč o daljim koracima administracije.

„Ništa ne isključujemo, ali prvo želimo da završimo analizu, a potom ćemo donositi odluke“, rekao je novi ministar spoljnih poslova SAD.

Podsetimo, Navaljni se vratio 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javljao ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

U međuvremenu, njegove pristalice su protekle subote širom Rusije organizovale neodobrene proteste.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je konstatovao da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala