„Ajfon 12“ može da bude opasan po zdravlje

CC0 / Pixabay/Lukas Gerher / Telefon ajfon 12
Telefon ajfon 12 - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Ajfon 12“ može da bude opasan po zdravlje ljudi koji imaju ugrađene pejsmejkere ili defibrilatore, ukoliko se nađe preblizu tim uređajima.

Svi modeli „ajfona 12“ moraju da budu držani na bezbednoj udaljenosti od pejsmejkera i defibrilatora, saopštila je kompanije „Epl“, prenose američki mediji.

Logo  kompanije ”Epl” - Sputnik Srbija
Predstavljen „ Ajfon 12“ /foto/

„Ajfon, kao i punjači „magsejf“, sadrže magnete i komponente koji emituju elektromagnetno polje. Ti magneti mogu da utiču na rad medicinskih uređaja. Iako „ajfon 12“ ima više magneta nego prethodni modeli, ne bi trebalo da predstavljaju veći rizik za magnetsku interferenciju sa medicinskim uređajima“, saopšteno je iz „Epla“.

Kako dodaju iz te kompanije, „medicinski uređaji, kao što su ugrađeni pejsmejkeri ili defibrilatori mogu da sadrže senzore na koje utiču magneti i radio-talasi kada su u bliskom kontaktu“.

„Da bi se izbegla potencijalna interakcija uređaja, držite „ajfon“ i „magsejf“ uređaje udaljene najmanje 15 centimetara, odnosno 30 centimetara kada je u pitanju bežično punjenje. Konsultujte se sa svojim lekarom za specifična uputstva. Ukoliko sumnjate da „ajfon“ ili „magsejf“ utiču na vaše medicinske uređaje, prestanite da koristite „ajfon“ i „magsejf“ proizvode“, saopštio je „Epl“.

Saopštenje „Epla“ usledilo je posle naučne studije objavljene nedavno u žurnalu „Ritam srca“ koja tvrdi da magneti u „ajfonu 12“ mogu da zaustave rad pojedinih defibrilatora, kada se telefon drži direktno iznad njega, na levoj strani grudi.
Ikonica aplikacije Tvitera na ekranu tableta - Sputnik Srbija
„Prodaću bubreg da kupim Ajfon“: Tviteraši se obrušili na najnoviji model mobilnog telefona /foto/

Iako je uticaj na defibrilator postojao u više pozicija na koje je „ajfon“ postavljen, studija je rađena na samo jednom pacijentu.

Iz kompanije koja proizvodi defibrilatore naveli su da „kada se koriste prema uputstvu“, defibrilatorima ne smeta rad pametnih telefona. Kako su dodali, to nije bio slučaj u naučnoj studiji.

Međutim, i proizvođač defibrilatora, baš kao i naučna studija i sam „Epl“, preporučuju da se „ajfon 12“ drži na bezbednoj udaljenosti od medicinskih uređaja od najmanje 15 centimetara.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala