Ukrajinska spoljnoobaveštajna služba: Rusija glavna pretnja bezbednosti zemlje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaSpomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu
Spomenik osnivačima Kijeva - braći Kiju, Ščeku i Horivu i njihovoj sestri Libed na Trgu nezavisnosti u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Spoljnoobaveštajna služba Ukrajine (SBU) prvi put je pripremila informativni bilten „Bela knjiga“, u kojem je Rusku Federaciju nazvala glavnom pretnjom po bezbednost zemlje. Bilten je objavljen na sajtu službe.
„Glavni izvor pretnji bezbednosnom okruženju u Ukrajini i oko nje u narednim godinama ostaće Ruska Federacija“, navodi se u biltenu.

Prema navodima SBU, Rusija će pokušati da zadrži Ukrajinu u svojoj sferi uticaja i spreči njeno kretanje u evropskom i evroatlantskom pravcu.

Obaveštajci takođe smatraju da je cilj Rusije institucionalna slabost Ukrajine, podrivanje njene državnosti, federalizacija i dolazak na vlast proruskih snaga. Takođe, ukrajinska obaveštajna služba uverena je da Moskva želi da spreči SAD da učestvuju u rešavanju situacije oko Ukrajine.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.

Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala