Tramp se vraća na scenu: Sprečava „valcer“ koji bi ga poslao u istoriju

© AP Photo / Alex BrandonAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Otvaranje Trampove kancelarije na Floridi znači da će on da održi reč, vrati se na američku političku scenu i izvrši pritisak na Republikansku partiju. Ako oni pokušaju da ’odigraju valcer‘ s demokratama, Tramp će napraviti teren za samostalni nastup ’MAGA‘ grupacije na izborima 2022. i 2024. godine“, ocenjuje analitičar Branko Pavlović za Sputnjik.

Nakon najave da će se  „vratiti u nekom obliku”, bivši američki predsednik Donald Tramp otvorio je kancelariju na Floridi za manje od nedelju dana od napuštanja funkcije.

Trampov veto na „valcer“ s demokratama

Kancelarija će „biti odgovorna za upravljanje prepiskom predsednika Trampa, javnim izjavama, nastupima i zvaničnim aktivnostima radi unapređenja interesa Sjedinjenih Država“. Takođe će „sprovoditi agendu Trampove administracije kroz zagovaranje, organizovanje i javni aktivizam“.

Pavlović smatra da je kancelarija instrument koji je Trampu bio neophodan kako bi potpuno razvio svoju infrastrukturu.

„Oni misle da mogu da ga nekako ’preklope‘ i ’potope‘. Međutim, budući da strašni napadi koji su usledili nakon 6. januara nisu doveli do toga da se ni za milimetar pomeri poverenje koje su građani imali u Trampa, on shvata da mu oni ne mogu ništa. U tom smislu, on će njima biti vrlo veliki problem, jer neće odustati ni od kakve pozicije niti dozvoliti da to klatno previše ode u tu stranu“, ističe Pavlović.

Dokle god je Tramp politički aktivan, napominje Pavlović, mnogo ga je teže pravno progoniti, što je ključna poluga na koju demokrate računaju.

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIDokle god je politički aktivan, Trampa je teže pravno goniti
Tramp se vraća na scenu: Sprečava „valcer“ koji bi ga poslao u istoriju  - Sputnik Srbija
Dokle god je politički aktivan, Trampa je teže pravno goniti

Temelj za novu političku snagu

Na pitanje koliki će biti Trampov uticaj na američko društvo, Pavlović odgovara:

„To sad ne znamo, jer je on poprilično u godinama, ali njegov ključni uticaj je napravljen. Sad je na tom pokretu’trampizam‘da iznedri narednu generaciju političara koja će dalje nositi tu vrstu prisutnosti u politici. Tramp, sasvim sigurno, ne može da istraje dugo, zbog njegovih godina. Nije realno očekivati da traje u politici, ali je odličan trenutak da se kroz tu organizaciju i sve ono što je učinjeno povežu konci na teritoriji cele Amerike i napravi organizacija koja će na političkoj sceni moći da zameni Republikansku partiju, ako se pokaže da su republikanci potpuno poklekli i ostali sa Vol stritom u zagrljaju s demokratama“, zaključuje Pavlović.

Podsetimo, suđenje o opozivu bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa počeće u američkom Senatu u nedelji koja počinje 8. februara. Odluka senatora protiv bivšeg predsednika mogla bi da dovede u pitanje njegovo buduće delovanje i moguću kandidaturu na sledećim predsedničkim izborima.


Saznajte: Kada počinje novi građanski rat u Americi?

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala