SZO upozorava: Jedna grupa ne sme da primi „Moderninu“ vakcinu

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIDoktor sa špricem
Doktor sa špricem - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je nove smernice o vakcini protiv virusa korona kompanije „Moderna“, uključujući preporuku trudnicama da ne primaju vakcinu osim ako nisu izložene velikom riziku od zaražavanja.

Savetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju Svetske zdravstvene organizacije (SAGE) izdala je u utorak seriju preporuka o vakcini „Moderne“, savetujući da trudnice ne bi smele da prime vakcinu ukoliko nisu zdravstvene radnice ili nisu izložene velikom riziku od zaražavanja koronom. 

Ruska vakcina „Sputnjik Ve“  - Sputnik Srbija
Neželjeni efekti Fajzerove vakcine se nižu: Zašto Zapad uporno skreće pogled sa ruske vakcine

„Iako trudnoća izlaže žene većem riziku od ozbiljnog oblika kovida 19, upotreba ove vakcine kod trudnica trenutno se ne preporučuje“, smatra SAGE.

Direktorka za imunizaciju SZO Kejt Obrajan rekla je da su potrebna klinička ispitivanja vakcine „Moderna“ na trudnicama.

Izveštaj je takođe naglasio da vakcinu treba primiti u razmaku od 28 dana između svake idoze, uz mogućnost produženja tog intervala do 42 dana ako je potrebno.

Izveštaj SAGE takođe naglašava potrebu da se vakcina primenjuje u objektima u kojima su lako dostupni tretmani za alergijske reakcije, prenosi RT.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala