Saša Pavlović za Sputnjik – kako izgleda naći se oči u oči sa „Mambom“?

© AP Photo / Mark DuncanSaša Pavlović i Kobi Brajant
Saša Pavlović i Kobi Brajant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saša Pavlović, nekadašnji košarkaški reprezentativac i višegodišnjni NBA igrač, govorio je za Sputnjik sport o svom sećanju na Kobija Brajanta, jednog od najboljih košarkaša svih vremena koji je tragično preminuo pre godinu dana.

Aktuelni član uprave Partizana je imao priliku da se nebrojano puta nađe u direktnom duelu sa Brajantom tokom svoje bogate karijere u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu, odakle je sa sobom poneo brojne uspomene.

One ne blede, niti će ikada moći, a vreme se, iz ove perspektive, čini relativnim toliko da pomisao da je Brajant, poznat pod nadimkom „Mamba“ zbog svog jedinstvenog mentaliteta, stradao pre godinu dana i dalje izgleda više nego nerealna.

„Toliko teška i tužna, komplikovana godina tako da izgleda da je sve brzo prošlo. To je velika tragedija za čitav svet, ne samo za košarku“, rekao je Pavlović za Sputnjik sport.

Mnogo je epiteta kojima se može opisati Brajantov košarkaški život, a naš sagovornik je izdvojio jedan, najveći utisak.

„Kobi je bio najveći radnik što se tiče košarke“.

​Deset godina je Pavlović proveo u NBA ligi, tridesetak puta se na terenu susreo sa Brajantom i nalazio oči u oči.

„Imao sam priliku i sreću da igram mnogo puta direktno protiv njega, čuvali smo se, imao sam čast da osetim takvo iskustvo. Sećam se prve, ma sećam se svake utakmice protiv Kobija, bio je jedan od mojih idola, jedan od košarkaša zbog kojih sam i počeo da igram košarku, još kad se nađeš na terenu sa takvom veličinom...“

Ne samo da se našao na terenu, već je imao zadatak da zaustavi košgetersku mašinu koja je na sve načine uspevala da nadmudri rivale.

„Bilo ga je zaista teško čuvati, znao sam svaki njegov potez, gledao sam svaki video, upijao, znao sam šta radi, ali je pored svega bilo nemoguće odbraniti ga. Pitanje je samo bilo koliko težak zadatak možeš da postaviš njemu u čuvanju, da on što teže ubaci svojih 30, 40 poena. Odbrane od njega nije bilo“.

Možda je bilo boljih šutera, sigurno i boljih dodavača, skakača, ali se u jednoj kategoriji, prema Pavlovićem rečima, Brajant izdvaja od svih.

„Sve je imao, i osećaj i percepciju igre, sve, sigurno jedan od najvećih, ako ne i najveći košarkaški talenat, ali pre svega, najveći radnik“.

Upravo su Kobijeve radne navike momenat na koji upućuje Pavlović.

„Usmerio je generacije na svoj način igre i pristupa, od toga kako je poštovao košarku do toga šta je sve postigao. Jednostavno, dao je neki zadatak svima koji žele da se bave sportom, uputio je na primer, na ono na šta se treba ugledati, na pravi, pošteni način. Košarka mu je vratila sve, tako da ako neko može da bude pravi primer, on je to“.

Njegovim odlaskom ostala je velika praznina, ali naš sagovornik ističe da Brajant nastavlja da živi – kroz košarku.

„Kako košarka ide napred, ne samo u ovih godinu dana, sve više igrača deluje kao da je potpuno usvojilo taj njegov mentalitet mambe. Usadio je mladima koji imaju tallenat taj način rada, postavio ciljeve da budu kao on. Samo da je to ostavio iza sebe, samo bi to bilo fenomenalno“, zaključio je Pavlović za Sputnjik.

► Godinu dana od tragedije: Kobi je umro, ali je i dalje „živ“

► Ispratili smo Maradonu i Kobija, Antaru i Petka, ali i Bobanu – šampionku sa tragičnom sudbinom

► Samo je „ludi Srbin“ znao, samo on je verovao...

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala