Samo za vakcinisane: „Brza traka“ do grčkog mora

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisGrčki granični prelaz Evzoni
Grčki granični prelaz Evzoni - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vakcinacija ne bi trebalo da bude uslov za letovanje u Grčkoj, ali će oni koji budu vakcinisani najverovatnije moći „brzom trakom“, bez dodatnih procedura i čekanja, da uđu u tu zemlju.

Toroni Grčka Halkidiki - Sputnik Srbija
Postignut dogovor: Poznato da li će za putovanje u Grčku biti potrebna vakcina i test
Vest da je Grčka počela da izdaje digitalne potvrde o vakcinaciji protiv korona virusa za svoje građane i da bi sličnu mogli da imaju i strani turisti ne treba da brine, jer ona ne bi bila obavezujuća, a vakcinisanima bi značilo jednostavniji odlazak na letovanje u tu zemlju, smatra predsednik Upravnog odbora Jute Zoran Arsenović.

„Brza traka“ do Grčke za vakcinisane

Sa idejom da će na taj način omogućiti „brzu putnu traku“ koja bi oživela turizam omogućivši kretanje bez ograničenja, između regiona unutar zemlje, Grčka je ove nedelje već počela sa izdavanjem digitalnih sertifikata svojim građanima koji su vakcinisani. Sličnu potvrdu mogli bi da imaju i inostrani turisti.

Da bi odagnali sve sumnje, Grci su odmah napomenuli da to ne bi bilo obavezno, da potvrdu o vakcinaciji ne treba mešati sa putnim pasošem, niti to znači podelu turista na vakcinisane i one koji to nisu.

Reč je, kako je objašnjeno, samo o kreiranju „brze trake“ kojom bi se, bez zadržavanja, propuštali vakcinisani za razliku od drugih koji će pri ulasku u Grčku morati da rade test na kovid, ako to već nisu uradili kod kuće pred polazak na put.

Potvrda o vakcinaciji nije obavezujuća

Na pitanje, može li to destimulisati naše turiste kojima je Grčka jedna od omiljenih destinacija za letovanje i kako će se naše turističke agencije prema tome odnositi, Arsenović za Sputnjik kaže da to uopšte ne bi trebalo da odvrati potencijalne putnike. Naprotiv.

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaBitno da se ne pravi razlika između primljenih vakcina.
Samo za vakcinisane: „Brza traka“ do grčkog mora - Sputnik Srbija
Bitno da se ne pravi razlika između primljenih vakcina.

„To je apsolutno prihvatljivo i to je fantastična stvar i nama to znači. Samo je bitno da se ne pravi razlika između primljenih vakcina, jer imamo uveravanja da je svaka vakcina dobra i pouzdana. Zato bi diskriminacija po sistemu čija je vakcina primljena bila zaista neprihvatljiva“, ističe naš sagovornik.

I vakcina i test

On podseća da turistima više nije strano da pri ulasku u druge zemlje moraju imati negativan PSR test na kovid, ili da će po sletanju na aerodromu biti podvrgnuti brzom testu, uz sav rizik da će biti u karantinu, ako budu pozitivni. To za neke nije bila prepreke da odu na letovanje i usred pandemije, podseća on.

„Vakcina je pomoć, a test je jedna vrsta preventive da neko ko nije vakcinisan ne uđe u zemlju sa virusom. Onaj ko je vakcinisan, pretpostavlja se da je zaštićen, da je vakcina efikasna i da ne može da se desi neka vrsta problema tokom letovanja“, napominje Arsenović.

To je, kako smatra, neki najmanji zajednički imenitelj da turistička sezona krene, da se odvija i mada će opet to da bude u smanjenom obimu nego u ranijim godinama,to će značajno da olakša protok ljudi.

Treba računati i sa cenom testa

On je zato uveren da će se se ovog leta više ići na letovanje u Grčku koja je godinama najprijemčivije odredište za naše turiste.

„Tu nema nikakve dileme. Nama je bitno da tu neku vrstu usaglašene prakse dobijemo što pre, da protokole poznajemo što pre, kako bismo klijente kroz direktnu komunikaciju pripremili na sve. Sigurni smo da će najveći broj ljudi shvatiti da je preventiva značajna, da treba da se ispoštuju mere koje zemlja propisuje“, ističe Arsenović.
CC0 / Pixabay / Za letovanje u Grčkoj, gde se uglavnom odlazi porodično u apartmane i često sopstvenim prevozom, aranžmani su jeftiniji u odnosu na hotelske u Turskoj i Egiptu.
Samo za vakcinisane: „Brza traka“ do grčkog mora - Sputnik Srbija
Za letovanje u Grčkoj, gde se uglavnom odlazi porodično u apartmane i često sopstvenim prevozom, aranžmani su jeftiniji u odnosu na hotelske u Turskoj i Egiptu.

On napominje i da su za letovanje u Grčkoj, gde se uglavnom odlazi porodično u apartmane i često sopstvenim prevozom, aranžmani jeftiniji u odnosu na hotelske u Turskoj i Egiptu, na primer. Zato je, kako kaže, trošak za PCR testove koji bi porodicu mogao da košta 200-300 evra nerealno visok u odnosu na ukupnu cenu aranžmana.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis, na čiji predlog je Grčka počela da izdaje potvrde o vakcinisanju, uz ocenu da će to posebno značiti turizmu i perspektivi grčke ekonomije, tu ideju koja bi važila za celu EU je predočio i na virtuelnom sastanku EU lidera prošle nedelje. Donošenje odluke je odloženo za naredne sastanke kada se bude znalo više o efikasnosti vakcina i o tome da li će one sprečavati prenošenje virusa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala