Postignut dogovor o opozivu crnogorskih ambasadora

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom predloga Vlade, navodi se u zajedničkom saopštenju predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, potpredsednika Vlade Dritana Abazovića i ministra inostranih poslova Đorđa Radulovića.

Na sastanku je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju, razmotreno pitanje vođenja spoljne politike imajući u vidu nadležnosti predsednika Crne Gore i Ministarstva spoljnih poslova.

„Konstatovano je da je kontinuirana i otvorena komunikacija preduslov uspešne kohabitacije, čiji je cilj očuvanje funkcionalnosti sistema države Crne Gore, njenog ugleda i prestižnog mesta u međunarodnim odnosima, i dobrih rezultata koje je Crna Gora ostvarila na planu spoljne politike i evropskog i evroatlantskog spoljnopolitičkog kursa. Na tom putu prioritet je odbrana dostojanstva politika, institucija i građana Crne Gore"“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je prepoznata jasna nadležnost predsednika i Vlade u procesu selekcije diplomatskih predstavnika Crne Gore, kao i pravo Vlade da diplomatski predstavnici budu autentičan izraz njene spoljne politike.

„U tom kontekstu, postignut je dogovor u pogledu izlaska iz problema opoziva jednog broja ambasadora, a koji je prvenstveno bio vezan za javna obrazloženja povodom predloga Vlade, i dogovoreno da u daljem procesu bude nastavljena dosadašnja pozitivna praksa spoljnopolitičkih konsultacija, na nivou 3 predsednika i ministra spoljnih poslova, koja će garantovati kvalitetan dijalog i odabir kadrova, čime će se nastaviti dosadašnji stabilan vspoljnoopolitički kurs Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju, prenosi RTCG.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala