Lavrov: Rusija predlaže sastanak o palestinsko-izraelskom pitanju

© Sputnik / Amit Šaalь / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerusalim
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva predlaže da se na proleće ili leto održi sastanak ministara „bliskoistočnog kvarteta“ sa Izraelom, Palestinom, Egiptom, Jordanom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Saudijskom Arabijom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija je pozdravila inicijativu palestinskog predsednika Mahmuda Abasa o sazivanju međunarodne konferencije o rešavanju bliskoistočnog pitanja.

„Naša zemlja se u startu zalagala za održavanje takvog foruma koji je sadržan u Rezoluciji Saveta bezbednosti 1850. U znak podrške ovoj inicijativi predlažemo da se razmisli o održavanju ministarskog sastanka u proleće-leto 2021. na kojem bi učestvovale Rusija, Sjedinjene Američke Država, Ujedinjene nacije i Evropska unija kao članice kvarteta, četiri arapske zemlje – Egipat, Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein, kao i, naravno, Izrael i Palestina. Takođe bi bilo važno pozvati Saudijsku Arabiju kao autora ‘arapske mirovne inicijative’“, rekao je Lavrov govoreći na zasedanju Saveta bezbednosti UN o Bliskom istoku.

Zastave Izraela i Palestine - Sputnik Srbija
Palestina: Verujemo u ulogu Rusije u rešavanju sukoba sa Izraelom
Ruski ministar istakao je da bi takav sastanak mogao da postane „radna platforma za sveobuhvatnu analizu situacije i pomoć stranama u pokretanju dijaloga“.

Lavrov je takođe podsetio i na spremnost Rusije da organizuje palestinsko-izraelski samit u Moskvi.

Bliskoistočni kvartet je grupa stvorena uz učešće EU, Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i UN za konsolidaciju napora za mirno rešavanje arapsko-izraelskog sukoba.

Palestinci u okviru trenutno suspendovanog mirovnog procesa sa Izraelom zahtevaju da buduće granice između dve suverene države prolaze linijama koje su postojale pre Šestodnevnog rata 1967. godine, uz moguću razmenu teritorija. Oni se nadaju da će stvoriti svoju državu na Zapadnoj obali reke Jordan i u pojasu Gaze i žele da im glavni grad bude Istočni Jerusalim. Izrael odbija da se vrati na granice iz 1967. godine, a još manje da sa Arapima deli Jerusalim, koji je već proglasio za svoju večnu i nedeljivu prestonicu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala