Lavrov: Amerikanci i dalje žele rat sa Iranom

Pregovori o nuklearnom programu Irana u Lozani
Pregovori o nuklearnom programu Irana u Lozani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nije isključio mogućnost da u Americi još uvek ima mnogo onih koji žele da započnu rat sa Iranom pod izgovorom raskida nuklearnog sporazuma sa tom zemljom.
„I u samim Sjedinjenim Američkim Državama – u administraciji Donalda Trampa, i u inostranstvu bilo je mnogo onih koji su želeli da se priča sa povlačenjem SAD iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana iskoristi kako bi se Iran isprovocirao i da se kao odgovor na to pokrene novi rat. Prema tome, Trampovu administraciju ne treba smatrati izuzetkom u poređenju sa onima koji su joj prethodili“, rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Irana Muhamedom Džavadom Zarifom.

Ruski ministar nije isključio mogućnost da i sada ima mnogo onih koji žele da učine isto.

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti poštovanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu, što će stvoriti uslove za to da Iran realizuje sporazum, naglasio je Lavrov.

„Imamo zajednički stav. Zainteresovani smo za potpuno očuvanje plana i ubeđeni smo da put ka tome vodi isključivo preko dosledne, sveobuhvatne primene tog najvažnijeg dokumenta od strane svih uključenih strana, strogo u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN 2231“, istakao je Lavrov.

On je izrazio nadu da će napori, koji se sada preduzimaju, dati rezultate i omogućiti da se sačuva Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, a da će se Amerika vratiti potpunoj primeni pomenute rezolucije SB.

„To će, sa svoje strane, stvoriti uslove za to da Iran poštuje sve zahteve nuklearnog sporazuma“, dodao je šef ruske diplomatije.

Prema rečima Lavrova, ukoliko se SAD vrate realizaciji Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana odnosi Rusije i Irana će biti na dobitku, jer će se osloboditi nelegitimnih, nezakonitih jednostranih sankcija, kako američkih, tako i niza drugih zemalja.

„Čuli smo dosta izjava od tima Džozefa Bajdena, koji se tiču njegovih planova za spoljnu politiku. Među tim planovima je bilo najavljena i namera da se vrate potpunom poštovanju Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana. Ako se to dogodi, mi ćemo to samo pozdraviti“, dodao je Lavrov.

Ruski ministar je takođe istakao da odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od „hira“ SAD, koje pokušavaju da naštete partnerstvu dve zemlje, uvodeći nezakonite sankcije.

Ministri su na sastanku razgovarali i o planovima za izgradnju novih blokova nuklearne elektrane „Bušer“ u Iranu.

Pročitajte još:

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala