Karabah: Ruski mirovnjaci deminirali preko 711 hektara teritorije /foto/

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaDeminer ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu
Deminer ruskih mirovnih snaga u Nagorno-Karabahu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalisti ruskog kontingenta mirovnih snaga su tokom rada na deminiranju u Nagorno-Karabahu očistili više od 711 hektara teritorije od eksplozivnih naprava, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„Do danas je proverena 901 zgrada, uključujući 27 društveno značajnih i preko 230 kilometara puteva. Očišćeno je više od 711 hektara teritorije, otkriveno je i uništeno 23.837 eksplozivnih predmeta“, izjavio je na brifingu predstavnik ruskog mirovnog kontingenta u Karabahu, pukovnik Dmitrij Perepelkin.

Istovremeno, rekao je da se uz pomoć ruskih mirovnjaka u region vratilo 51.216 ljudi.

© Sputnik / Maksim BlinovDeminiranje terena u Karabahu
Karabah: Ruski mirovnjaci deminirali preko 711 hektara teritorije /foto/ - Sputnik Srbija
Deminiranje terena u Karabahu

„Osiguran je bezbedan prolaz deset automobilskih konvoja Pružanih snaga Azerbejdžana u zoni nadležnosti mirovnog kontinengenta“, dodao je.

Perepelkin je rekao da su 24. januara ruski mirovnjaci ispratili 30 jermenskih hodočasnika do manastira Dadivank i nazad.

Ranije je direktor Centra za humanitarno deminiranje Karabaha Samvel Mesroptjan saopštio da će čišćenje regiona od mina trajati najmanje 15-20 godina.

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu
Karabah: Ruski mirovnjaci deminirali preko 711 hektara teritorije /foto/ - Sputnik Srbija
Ruski demineri tokom čišćenja terena od neeksplodiranih mina u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, krajem septembra prošle godine u Nagorno-Karabahu su obnovljena borbena dejstva, koja su predstavljala nastavak dugogodišnjeg sukoba. Strane su nekoliko puta pokušale da zaključe primirje, ali je uspešan bio tek tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela mrtvih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. U regionu su stacionirani ruski mirovnjaci, a poštovanje primirja nadgledaće rusko-turski monitoring centar na terotoriji Azerbejdžana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala