Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo ostavku

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaĐuzepe Konte, premijer Italije
Đuzepe Konte, premijer Italije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je ostavku.

Ostavkom je Konte otvorio krizu vlade pošto je prethodno izgubio parlamentarnu većinu u gornjem domu parlamenta, Senatu, javili su italijanski mediji, preneo Tanjug.

Konte je prošle nedelje izgubio većinu pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podneli ostavke nezadovoljni vladinim rešavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Italijanska zastva u Rimu - Sputnik Srbija
Zašto je Italija pred političkim ponorom

Konte je podneo ostavku predsedniku države Serđu Matareli, nadajući se da će mu se pružiti prilika da pokuša da sastavi novu koalicionu vladu i ponovo stekne parlamentarnu većinu, javlja Rojters.

Agencija Ansa piše da je premijer svoju odluku jutros saopštio članovima vlade.

Italijanski mediji pišu da će premijer u ostavci pokušati da izvede „pilotiranu“ krizu, ukoliko mu predsednik Republike poveri treći mandat i sastavi novu vladu koja će imati čvršću političku osnovu parlamentarnih stranaka.

Dok se ne formira nova vlada, aktuelni članovi vlade u ostavci će izvršavati neophodne poslove.

Stranke levog centra koje su činile dosadašnju koalicionu vladu, Demokratska i Pokret pet zvezdica, zalažu se da premijer u ostavci, Konte, formira i narednu vladu.

Najjače partije opozicije desnog centra „Liga“ Matea Salvinija i „Frateli d' Italija“ Đorđa Melonija ne zadovoljavaju se samo promenom vlade već traže i izbore, verujući da bi u ovoj situaciji imali podršku većine biračkog tela.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala