Istraga u Crnoj Gori: Da li su obaveštajci nezakonito prisluškivali građane i spaljivali dokumenta

© Sputnik / Aleksandar MilačićAgent - ilustracija
Agent - ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom navoda v.d. direktora Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejana Vukšića da su pojedini pripadnici te službe nezakonito prisluškivali i pratili građane, a o potom uništili dokumentaciju o tome.

Specijalna tužiteljka Sanja Jovićević potvrdila je da je Tužilaštvo formiralo predmet i pokrenulo pretkrivični postupak, prenele su podgoričke „Vijesti“.

V. d. direktora ANB Dejan Vukšić rekao je nedavno da je bilo spaljivanja materijala koji se odnose na prikupljanje podataka o građanima, bez odluke suda.

„Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije koji nije prolazio zvaničnu evidenciju. Tačno je da postoje dokazi da je uništen deo dokumentacije - spisi o tajnom prikupljanju podataka bez prethodne odluke donesene u skladu sa zakonom“, saopštio je Vukšić.

Rekao je i da se prikupljaju informacije i dokazi koji se odnose i na druge nezakonitosti u radu pojedinih službenika Agencije „za koje postoji osnovana sumnja da su svojim radnjama najgrublje prekršili Ustav Crne Gore kojim su zagarantovana sloboda i prava čoveka i građanina“, rekao je Vukšić.

Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija
Vijesti: Spaljena tajna dokumenta Agencije za nacionalnu bezbednost

Vukšić je kazao je da će o svemu obavestiti Skupštinu i nadležne organe radi utvrđivanja odgovornosti.

On je saopštio i da postoje indicije da se određeni broj legitimacija te tajne službe nalazi kod osoba koje nisu njeni zaposleni, zbog čega planiraju izradu novih isprava, ali i oduzimanje oružja ANB-a onima koji ga poseduju, a za to nemaju uporište u zakonu.

Vukšić je najavio i da će, nakon skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu, i javnost upoznati sa imenima onih koji su nezakonito praćeni i prisluškivani.

Sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koji obavlja parlamentarni nadzor nad radom ANB, još nije zakazana jer parlamentarna većina nema kvorum za odlučivanje - pošto je član tog tela Filip Adžić (GP URA) podneo ostavku, a njegov naslednik još nije izabran.

Administrativni odbor je krajem prošle sednice predložio Miloša Konatara (GP URA) na to mesto, ali to treba da potvrde poslanici na plenarnoj sednici.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala