Berlin: Pratićemo sudski proces protiv Navaljnog i reagovaćemo

© AP Photo / Vesa MoilanenMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas na sastanku u Helsinkiju
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas na sastanku u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef nemačke diplomatije Hajko Mas kaže da će zvanični Berlin pratiti sudski proces koji se u Rusiji vodi protiv opozicionara i blogera Alekseja Navaljnog. Način na koji ćemo reagovati u vezi s tim pitanjem biće razmotren u Savetu Evrope, dodao je on.

„Narednih nedelja pomno ćemo pratiti sudski proces koji je u toku i koji će odrediti budućnost Navaljnog, I zatim ćemo u okviru organa Saveta Evrope morati da razmotrimo kako ćemo na to reagovati“, rekao je Mas u govoru na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine SE.

Navaljni se nedavno vratio s lečenja posle navodnog trovanja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi.

Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

 Podsetimo, ruski opozicionar ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je sugerisalo je stranim političarima koji komentarišu situaciju s Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama.

Protekle subote neodobrene protestne akcije održane su u različitim gradovima Rusije u znak podrške Navaljnom. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i učesnika na neodobrene akcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala