Bela kuća: Predsednik uveren da je ‘Severni tok 2’ - loš ugovor za Evropu

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Amerike Džo Bajden smatra da je projekat „Severni tok 2“  loš ugovor za Evropu, rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki.
„Predsednik i dalje smatra da je ‘Severni tok 2’ loš ugovor za Evropu“, rekla je Psaki na pitanje novinara da li je gasovod bio tema Bajdenovog današnjeg telefonskog razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i kakav je stav nove administracije prema tom projektu.

Ona je dodala da u Beloj kući znaju da je prethodna administracija uvela nova ograničenja na aktivnosti povezane sa gasovodom.

„Analiziraćemo te mere i predsednik namerava da nastavi konsultacije s našim evropskim partnerima o tom pitanju“, rekla je Psaki.

Projekat „Severni tok 2“

Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke.

U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da u Evropskoj uniji prodaju svoj tečni prirodni gas.

SAD smatraju da je ovo politički projekat koji preti energetskoj bezbednosti Evrope.

Vašington je 19. januara uveo sankcije brodu „Fortuna“ koji učestvuje u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, kao i vlasniku broda, kompaniji „KVT-RUS“.

Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala