Bajden Putinu: Branićemo svoje interese od opasnih aktivnosti Moskve

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaSusret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine
Susret Putina i Bajdena u Moskvi 2011. godine  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden rekao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da SAD nameravaju da odlučno reaguju na štetne i opasne aktivnosti Rusije i da će od njih braniti svoje nacionalne interese, saopštila je Bela kuća.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki obavestila je na brifingu novinare o sadržaju telefonskog razgovora dvojice lidera, ističući da je Bajden tokom razgovora imao nameru da „jasno stavi do znanja da će SAD čvrsto reagovati u cilju zaštite svojih nacionalnih interesa na opasne aktivnosti Rusije“.

Arhivska fotografija od 10.3.2011. Tadašnji potpredsednik SAD Džo Bajden i tadašnji premijer Rusije Vladimir Putin na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Putin i Bajden razgovarali telefonom, dogovoreno produženje Sporazuma o ofanzivnom oružju

Današnji telefonski razgovor dvojice predsednika održan je na inicijativu Bajdena i njihov je prvi kontakt otkako je Bajden preuzeo predsedničku dužnost.

Prema rečima Psaki, oni su razmotrili produžetak Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3) i probleme u odnosima dve države.

„Bajden je telefonirao predsedniku Putinu s namerom da razgovaraju o produžetku Sporazuma START 3 na pet godina, kao i da potvrdi snažnu podršku Amerike suverenitetu Ukrajine u kontekstu ruske agresije koja se nastavlja“, rekla je Psaki.

Prema njenim rečima, oni u svojim saradnicima naložili da rade na tome kako bi Sporazum bio produžen pre 5. februara kada mu inače ističe rok važenja.

Na dnevnom redu bila su i druga pitanja – ruske nagrade za napade talibana na američke vojnike u Avganistanu, navodno rusko mešanje u američke izbore, trovanje Alekseja Navaljnog, odnos snaga bezbednosti prema demonstrantima u Rusiji.

Ruske vlasti su ranije u više navrata odbacile optužbe Vašingtona po svim ovim tačkama.

Bajden i Putin su se dogovorili i da ubuduće komuniciraju „transparentno i redovno“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala