Bajden ne veruje da će Trampov opoziv biti usvojen u Senatu

© AP Photo / Jeff ChiuDonald Tramp i Džo Bajden
Donald Tramp i Džo Bajden - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne verujem da će u Senatu biti dovoljno republikanskih glasova za opoziv Donalda Trampa, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

„Mislim da se opoziv mora dogoditi. On bi imao uticaj na zakonodavnu agendu i izbor nominovanih za vladin kabinet, ali bi gori uticaj imao ako se ne dogodi“, rekao je Bajden za američke medije.

Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp ima novi plan

Dodao je da bi ishod saslušanja u Senatu bio drugačiji da je Trampu ostalo još šest meseci mandata, ali da je teško da 17 senatora glasa za njegov opoziv.

„Senat se promenio otkad sam ja bio tamo, ali nije se toliko promenio“, rekao je Bajden, koji je, kao potpredsednik SAD u mandatu Baraka Obame, predsedavao Senatom.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv Donalda Trampa, a u ponedeljak je tu rezoluciju prosledio Senatu na odlučivanje.

Senat će započeti saslušanje 8. februara, rekao je lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer. Da bi impičment bio usvojen, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno 67 glasova u Senatu koji je podeljen između republikanaca i demokrata 50:50, dok odlučujući glas ima predsedavajuća, potpredsednica SAD Kamala Haris.

Tramp je optužen za podsticanje na pobunu tokom nereda 6. januara u Vašingtonu, kada su njegove pristalice upale u Kongres.

Bivši američki predsednik negirao je te optužbe i naveo da se radi o „lovu na veštice“.

Ukoliko bude opozvan, iako mu je mandat završen, to bi moglo da ima dalekosežne posledice, jer Senat ima mogućnost da mu onemogući kandidovanje na sledećim predsedničkim izborima.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala