Ukrajina će na svoju teritoriju pustiti strane vojnike

© SputnikUkrajinsko-američke pomorske vojne vežbe
Ukrajinsko-američke pomorske vojne vežbe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vrhovna rada Ukrajine usvojila je zakon prema kome je stranim vojnim jedinicama dozvoljeno da borave na teritoriji Ukrajine radi učešća u multinacionalnim vojnim vežbama 2021. godine, saopštila je pres-služba ukrajinskog parlamenta.

Kako se navodi, na finansiranje rashoda povezanih sa pripremom i održavanjem vojnih manevara biće izdvojeno oko 1,4 miliona dolara iz budžetskog programa Ministarstva odbrane Ukrajine „Podrška aktivnostima Oružanih snaga Ukrajine, priprema kadrova i vojske, medicinska podrška osoblju, vojnim veteranima i članovima njihovih porodica“.

Za odluku je glasalo 325 poslanika, a neophodni minimum je bio 226 glasova.

Ranije u decembru predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je od Rade da odobri njegovu odluku o prijemu jedinica stranih trupa na teritoriju zemlje radi učešća u vojnim vežbama.

Reč je o ukrajinsko-američkim vežbama „Rapid trajdent 2021“ i „Si briz 2021“, ukrajinsko-rumunskim vežbama „Riverajn 2021“, ukrajinsko-poljskim manevrima „Tri mača 2021“ i ukrajinsko-britanskim vežbama „Vorior vočer 2021“.

U skladu sa ukrajinskim zakonom, u zemlji je zabranjeno raspoređivanje stranih vojnih baza. Svaki put strane trupe ulaze na teritoriju zemlje usvajanjem specijalnog zakona koji predlaže predsednik.

Početkom decembra ukrajinske vlasti su saopštile da nameravaju da održavaju više zajedničkih vojnih vežbi sa NATO-om na svojoj teritoriji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala