Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAmerički predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan
Američki predsednik i šef NATO – na dnevnom redu Rusija, Irak, Avganistan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je telefonom sa šefom NATO Jensom Stoltenbergom. Glavne teme bile su Rusija, Irak i Avganistan.
„Predsednik je zahvalio generalnom sekretaru za pouzdano rukovođenje Alijansom i najavio da namerava da se konsultuje i sarađuje sa saveznicima kada je reč o čitavom spektru pitanja zbog kojih postoji zabrinutost u oblasti bezbednosti, uključujući Avganistan, Irak i Rusiju“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajden je potvrdio privreženost SAD kolektivnoj bezbednosti i jačanju transatlantske bezbednosti.

„Predsednik je ukazao na značaj zajedničkih vrednosti, konsultacija i mogućnosti za jače obuzdavanje i suprotstavljanje novim pretnjama, kao što su klimatske promene i globalna bezbednist u sferi zdravstva“, navodi se u saooštenju.

Bajden i Stoltenberg su se dogovorili da rade zajedno na pripremi samita Alijanse čije je održavanje planirano tokom ove godine.

Šef NATO je čestitao Bajdenu na inauguraciji, ocenivši da je svečanost bila snažna demonstracija snage demokratije u Americi.

Sa dolaskom novog predsednika SAD „otvara se novo poglavlje transatlantske alijanse“, poručuje Stoltenberg.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala