Američki mediji: Priča o Jasenovcu – zverstva iz zanemarenog dela istorije

© Foto : Aleksandar LeticDara iz Jasenovca
Dara iz Jasenovca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uoči početka distribucije filma „Dara iz Jasenovca” Predraga Gage Antonijevića u Sjedinjenim Američkim Državama, o srpskom filmu pišu američki mediji koji zapažaju da on govori o retko viđenoj strani holokausta i jednom od najviše zanemarenih delova istorije.

„U novom filmu ‘Dara iz Jasenovca’ vidimo retku stranu holokausta iz drugog dela Evrope i iz očiju desetogodišnje devojčice", piše sajt „The Wrap.com”.

Zanemarena istorija

Za portal „Movieroar.net” priča Antonijevićevog filma je jedan od najviše zanemarenih delova istorije.

„Nemci ne vode Jasenovac, već fašističke ustaše upravljaju kompleksom. Zverski su ubijani Jevreji, Srbi, Romi, među kojima je bilo i mnogo žena i dece“, piše američki sajt specijalizovan za sedmu umetnost.

Sajt „LRMonline.com” primećuje da je neverovatno da 80 godina kasnije i dalje slušamo priče iz holokausta.

„I svaku od njih je šokantno čuti. Nadam se da priča o Jasenovcu doprinosi zatvaranju tog mračnog poglavlja u istoriji“, navodi „LRMonline.com”.

Američka distribucija srpskog kandidata za nagrade „Oskar” i „Zlatni globus” najavljena je za 5. februar.

Brutalni koncentracioni logor Jasenovac

 Svoj sud o „Dari iz Jasenovca” dali su i filmski znalci među kojima su Ron Barkl (Ron Burkle) pod čijom je izvršnom „palicom“ film došao u „Studio 101“, kao i Dejvid Glaser (David Glaser), izvršni direktor američke distributerske kuće.

Član Izvršnog odbora „Studija 101”, Ron Barkl kaže da je godinama izuzetno poštovao rad reditelja Predraga Antonijevića.

„Dirnula me je nepoznata priča ispričana o Dari iz Jasenovca. Verujem da će publika ceniti umešnost kojom je kroz oči malog deteta ispričana ovu ubedljiva priča", navodi Barkl.

© Foto : Aleksandar LeticScena iz filma „Dara iz Jasenovca”
Američki mediji: Priča o Jasenovcu – zverstva iz zanemarenog dela istorije - Sputnik Srbija
Scena iz filma „Dara iz Jasenovca”

Glaser ističe da je „Dara iz Jasenovca” prvi igrani film koji razotkriva zločine, kako kaže, „notorno brutalnog koncentracionog logora Jasenovac".

„Na nama je odgovornost da ispričamo ovu neverovatnu priču, a 'Studio 101' oseća se privilegovanim da američku publiku upozna sa filmom", dodaje on.

Film će svoju beogradsku premijeru imati 22. aprila, nakon čega će se naći u bioskopima širom Srbije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala