Zaharova: Rusija i SAD započele rad na produženju Sporazuma o ofanzivnom oružju

© AP Photo / Charlie RiedelKapija američke vojne baze u Severnoj Dakoti
Kapija američke vojne baze u Severnoj Dakoti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Započeo je praktičan rad na nivou stručnjaka na produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Mogu samo da kažem da stručnjaci aktivno rade u ovom pravcu. Ovo je praktičan posao i on je započet“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o obostranom smanjenju arsenala raspoređenog strateškog nuklearnog naoružanja. Na snazi je do 5. februara 2021.

U oktobru 2020. godine Bela kuća je saopštila da neće prihvatiti predlog Rusije o produženju Sporazuma na godinu dana bez ikakvih uslova. SAD su predlagale da se Sporazum produži pod uslovom da strane zamrznu svoj nuklearni arsenal. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 20. oktobra saopštilo da je Rusija spremna da zamrzne broj raspoloživih nuklearnih bojevih glava, ukoliko se Sjedinjene Američke Države slože da produže Sporazum o strateškom naoružanju za godinu dana.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala