Zaharova o protestima u Rusiji: Američka ambasada davala instrukcije, a ne informacije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Saopštenja američke ambasade u Moskvi o neodobrenim akcijama protesta u Rusiji predstavljala su instrukcije za akciju, a ne informisanje građana Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
„To nije informisanje američkih građana o mestima na koja ne bi trebalo da idu, kako sada pokušava da izokrene i objasni ambasada SAD. Ovo je, u velikoj meri, stimulacija, uputstvo koje je američka ambasada u Moskvi davala onima koje su najpre putem američkih društvenih mreža i internet-platforme prevarili, a zatim im pričali o nekom pohodu i maršu na Kremlj“, istakla je ona u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

S tim u vezi, zvanična predstavnica ruskog Ministarstva rekla da su mnogi učesnici nezakonitih akcija postali žrtve propagande.

„Ovo je baš taj slučaj, kada je upravo ta propaganda, iza koje se krije otvorena laž, gurala ljude da učestvuju u nezakonitim akcijama“, smatra ona.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Američkom ambasadoru u Moskvi izražen protest zbog mešanja u unutrašnje stvari Rusije

Portparolka je ranije saopštila da će Rusija uputiti notu Americi zbog učešća američkih internet-platformi u masovnom širenju lažnih informacija u vezi Rusije. Istovremeno, naglasila je da će Moskva pokrenuti pitanje američkog mešanja u unutrašnje stvari Rusije na međunarodnim platformama.

Neodobrene protestne akcije održane su u subotu u različitim gradovima Rusije u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom, koji je nedavno priveden u Moskvi. Pristalice opozicionog pozivale su ljude da izađu na ulice. Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Generalno tužilaštvo više puta su upozoravali na odgovornost i organizatora i običnih učesnika na neodobrene akcije.

Na sajtu ambasade SAD u Ruskoj Federaciji 22. januara pojavio se spisak mesta okupljanja nedozvoljenih protesta pristalica opozicionara Alekseja Navaljnog u Rusiji, na šta je reagovalo rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da bilo kakvi pokušaji da se situacija na taj način prenosi u javnost predstavlja „grubo mešanje u unutrašnja pitanja zemlje“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala