Veliki povratak „Kosovke devojke“ u podgoričku bolnicu

© Sputnik / Dejan SimićKosovka devojka
Kosovka devojka - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bakrorez „Kosovka devojka“ vraćena je u hol podgoričkog Urgentnog centra posle više od četiri godine kako je uklonjen.

„Kosovka devojka“, koja je više od 40 godina krasila hol Urgentnog centra Kliničkog centra Crne Gore, i uklonjena je 2016. godine, ponovo se nalazi na mestu na kom je bila, objavljeno je na društvenim mrežama.

Iako je Klinički centar Crne Gore u februaru 2019. godine preuzeo sliku, niko nije znao gde se bakrorez nalazi, objavio je In4s.

Tako je dolaskom dr Nebojše Brnovića na mesto direktora Urgentnog centra promenjena odluka njegovog prethodnika Ermina Abdića, u vreme čijeg mandata je slika skinuta.

Abdić, koji je bio i odbornik DPS, obrazložio je ranije svoju odluku o uklanjanju slike time što je „poslata na restauraciju na Cetinje“ jer su „neodgovorni građani na njoj ugravirali svoja imena“.

On je tada naveo da uklanjanje nema političku konotaciju, niti je u vezi sa time što je na istom zidu, pored bakroreza, u to vreme stajala zahvalnica turskoj Agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je renoviranje Urgentnog centra pomogla sa 750.000 evra

Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju, Biljana Brajović kazala je pre dve godine da je KCCG preuzeo sliku, sa kartonima u kojima se nalaze preporuke u vezi sa čuvanjem i održavanjem tog dela

Bivši menadžment KCCG, na čelu sa Jevtom Erakovićem, kao i direktor Urgentnog centra Nermin Abdić, nisu odgovarali na pitanja In4s-a gde se slika nalazi.

KCCG je sliku „Kosovka devojka“ dobio pre 44. godine na poklon od Crvenog krsta bivše Jugoslavije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala