Vakcinu „Sputnjik Ve“ mogu da prime i oboleli od raka

© Sputnik / Pavel Lьvov / Uđi u bazu fotografijaPakovanje vakcine protiv kovida "Sputnjik Ve"
Pakovanje vakcine protiv kovida Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija
Pratite nas
U uputstvu za vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nije navedeno da je zabranjena njena primena kod pacijenata obolelih od raka, rekao je za Sputnjik direktor centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Navedeno je samo da je treba oprezno koristiti kod ove grupe pacijenata uz konsultacije sa lekarom. To nije povezano sa pitanjima bezbednosti primene vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V), već sa tim, što onkološki pacijenti imaju različite hemoterapije, koje uključuju i primenu citostatika, koji mogu da smanje imunološku funkciju“, pojasnio je Gincburg.
Vakcina Sputnjik-Ve - Sputnik Srbija
Još jedna država odobrila upotrebu ruske vakcine „Sputnjik Ve“

Ranije je saopšteno da vakcinu „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) bi trebalo oprezno koristiti kod pacijenata sa malignim oboljenjima, jer trenutno nema dovoljno informacija o njenom uticaju, što se može zaključiti iz novog izdanja uputstva za primenu leka.   

„Odluku o vakcinaciji mora da donosi lekar svakog pacijenta obolelog od raka, što nikako nije povezano sa bezbednošću vakcine 'Sputnjik Ve'(Sputnik V) i nema veze sa zabranom imunizacije te grupe pacijenata“, podvukao je direktor centra „Gamaleja".

Prema njegovim rečima, primena vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ne može da izazove onkloške bolesti, jer je zasnovana na proverenoj i dobro izučenoj platformi humanog adenovirusa, za razliku od niza drugih preparata zasnovanih na adenovirusu šimpanze i RNK platformi, čiji dugogodišnji efekti nisu istraženi.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu. Ministarstvo zdravlja je vakcinu registrovalo u avgustu, a u decembru je započeta vakcinacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala