Turska kompanija: Spremni smo da proizvedemo milione doza ruske vakcine

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja vakcine "Sputnjik Ve"
Proizvodnja vakcine Sputnjik Ve  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska farmaceutska kompanija „VisCoran Ilac Sanayii A.S“ spremna je da proizvede milione doza ruske vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) nakon predaje odgovarajućih tehnologija, izjavio je predsednik odbora direktora kompanije Ozturk Oran.
„Nakon završetka procesa predaje tehnologija između dve zemlje, moći ćemo da proizvedemo milione doza u Turskoj“, rekao je on u intervjuu za agenciju „Demiroren“.

Prema njegovim rečima, turska farmaceutska kompanija započela je pregovore sa Ruskim fondom za direktne investicije još u aprilu prošle godine.

„Sproveli smo istraživanje i počeli da vodimo pregovore sa Rusijom vodeći se time da bi vakcina mogla da bude efikasnija. Naši pregovori su nastavljeni, u julu su došli do određene tačke i 16. avgusta smo potpisali sporazum sa Ruskim fondom u našoj zemlji. Već su nam predati svi dokumenti i podaci neophodni za zajedničku proizvodnju vakcine. Predali smo ih Ministarstvu zdravlja Turske“, objasnio je direktor kompanije.

Kako je rekao Oran, situacija je trenutno „u završnoj fazi procesa u Ministarstvu zdravlja koji se tiču proizvodnje“.

„Postoje i kompanije sa kojima smo razgovarali o proizvodnim kapacitetima. Očekuje se da će se ta vakcina proizvoditi u našoj zemlji, kao i izvoziti u druge zemlje, uključujući evropske“, dodao je.

Podsetimo, ranije je Ruski fond za direktne investicije potpisao sporazum sa vodećim turskim farmaceutskim proizvođačem za proizvodnju vakcine „Sputnjik Ve“ u Turskoj i započeo proces prenosa tehnologije.

Vakcina „Sputnjik Ve“ je napravljena na proverenoj i dobro izučenoj platformi adenovirusnih vektora čoveka i već je dobila odobrenje za primenu u Rusiji, Belorusiji, Argentini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Mađarskoj, Srbiji, Boliviji, Alžiru, Palestini, Venecueli, Paragvaju i Turkmenistanu.

Iniciran je i proces registracije u Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala