Predsednik Meksika: Vakcina „Sputnjik Ve“ – uspeh ruske nauke

© AFP 2023 / Pedro PardoNovoizabrani predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador u Meksiko Sitiju
Novoizabrani predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador u Meksiko Sitiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador je u razgovoru sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom okarakterisao razvoj „Sputnjika Ve“ (Sputnik V) kao dokaz napretka nauke.
„Predsednik Lopez Obrador priznao je naučne uspehe koji su predstavljeni razvojem vakcine 'Sputnjik Ve' u Rusiji“, navedeno je u saopštenju meksičke vlade nakon telefonskih pregovora lidera dveju zemalja.

Takođe, izjavio je da Rusija i Meksiko rade na rešavanju pitanja pristupa tržištu i razvoja proizvoda.

Prema tekstu saopštenja, predsednici Putin i Lopez Obrador su potvrdili zajedničko interesovanje za unapređenje bilateralne ekonomske agende. Vlada Meksika dodala je da održava kontakt sa Rusijom u vezi sa političkim pitanjima, uključujući ona koja su povezana sa učešćem ove latinoameričke temlje u radu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Lopez Obrador je nešto ranije rekao da Meksiko računa na isporuku 24 miliona doza vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ u naredna dva meseca.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Preparat je napravljen na osnovu dobro proučene platforme vektora humanog adenovirusa, njegove važne prednosti su bezbednost, efikasnost i odsustvo dugoročnih negativnih posledica. Prema rezultatima analize podataka na završnoj kontroli u okviru postregistracionih ispitivanja, ova ruska vakcina pokazala je efikasnost od 91,4 odsto, a za teške slučajeve – sto odsto.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala