Patrušev sa američkim kolegom razgovarao o produženju Sporazuma o strateškom naoružanju

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaSekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev razgovarao je telefonom sa pomoćnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja i razvoju saradnje dveju zemalja u oblasti bezbednosti.

Kako je saopštila pres služba aparata Saveta bezbednosti Rusije, razgovor je održan na inicijativu Vašingtona.

„Nikolaj Patrušev i Džejkob Salivan razgovarali su o produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju, kao i o perspektivama za razvoj rusko-američke saradnje u oblasti bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je započeo praktičan rad na produženju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju na ekspertskom nivou.

Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja je sporazum između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država o obostranom smanjenju arsenala raspoređenog strateškog nuklearnog naoružanja. Na snazi je do 5. februara 2021. 

U oktobru 2020. godine Bela kuća je saopštila da neće prihvatiti predlog Rusije o produženju Sporazuma na godinu dana bez ikakvih uslova. SAD su predlagale da se Sporazum produži pod uslovom da strane zamrznu svoj nuklearni arsenal. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je oktobra prošle godine da se ovaj Sporazum produži na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala