Predsednik Meksika razgovarao sa Putinom: Uskoro očekujemo 24 miliona doza „Sputnjika Ve“

© AP Photo / Marco UgartePredsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador - Sputnik Srbija
Pratite nas
Meksiko računa na isporuku 24 miliona doza vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u naredna dva meseca, izjavio je predsednik ove latinoameričke države Andres Manuel Lopez Obrador nakon telefonskih pregovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
„Razgovarao sam sa predsednikom Ruske Federacije i bio je zaista prijateljski nastrojen. Pozvao sam ga da poseti Meksiko i zahvalio mu na odluci da nam isporuči 24 miliona doza vakcine 'Sputnjik Ve' u naredna dva meseca“, napisao je predsednik Meksika na svom Telegram kanalu.

S tim u vezi, ministar inostranih poslova Meksika Marselo Ebrard ocenio je razgovor dvojice lidera uspešnim.

​Istovremeno, pres-služba Kremlja je saopštila da su lideri Rusije i Meksika, osim toga, razgovarali i o pripremi meksičkih lekara u Rusiji.

„Ozbiljno je razmotren problem suprotstavljanja širenju epidemije virusa korona i osiguravanja epidemiološke bezbednosti. Razmotrena su pitanja organizacije isporuke ruske vakcine 'Sputnjik Ve' u Meksiko, kao i obuke specijalizovanih meksičkih lekara u Rusiji“, navedeno je u saopštenju.

Obe strane su takođe istakle konstruktivne i uzajamno korisne rusko-meksičke odnose koji se uspešno razvijaju u različitim pravcima, dodaje pres-služba.

Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u avgustu prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala