Češko Ministarstvo spoljnih poslova namerava da pozove ruskog ambasadora

© AFP 2023 / MICHAL CIZEKAmbasada Rusije u Pragu
Ambasada Rusije u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski ambasador u Pragu Aleksandar Zmejevski biće pozvan u češko Ministarstvo spoljnih poslova zbog hapšenja blogera Alekseja Navaljnog i subotnjih neodobrenih protesta u Rusiji, saopštio je ministar spoljnih poslova Češke Tomaš Petriček.
„Što se tiče naše reakcije, želimo da od ambasadora Zmejevskog dobijemo objašnjenje za privođenje (Navaljnog) i nasilno suzbijanje protesta i da ga obavestimo o našem stavu o tome“, rekao je Petriček.

Češki ministar trenutno boluje od kovida, pa u ponedeljak nije mogao da učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja Evropske unije, na kojem su ministri pokušali da pronađu zajednički pristup situaciji oko Navaljnog. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj, između ostalog, namerava da razgovara o ovoj temi tokom posete Moskvi početkom februara.

„(Na sastanku ministara spoljnih poslova EU) prevagnula je želja da se traži trenutno oslobađanje Alekseja Navaljnog u Moskvi. Ako ovo ne uspe, pretpostavljam da ćemo se vratiti na debatu o sankcijama. Evropska unija bi trebalo (za to) da koristi pritisak koji joj omogućava njena ekonomska snaga“, dodao je Petriček.

Za sada nema komentara ruske ambasade u Pragu na poziv ambasadora u češko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni vratio se sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov primetio je da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane. Sa svoje strane, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Ruski opozicionar ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala