Akcizna politika u Srbiji – gde smo u odnosu na svet? /video/

Energija Sputnjika s Jelicom Putniković
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Porezi i akcize se moraju platiti, s tim što se akcize obračunavaju na naftne derivate, alkohol, duvan, kafu, a u Srbiji i na struju. Akcize mnogi definiši kao „porez na luksuz“, ali to je daleko od istine jer energenti nisu u kategoriji luksuza. Teško da bi se današnja civilizacija mogla zamisliti bez potrošnje tečnih goriva ili električne energije.

Duvan i alkohol, međutim, pre bi se mogli svrstati pod pojam „porok“, mada i oni – kao i kafa, uostalom, spadaju u ono čega bi se savremeni čovek teško odrekao.

Novac sakupljen od akciza na sve ove proizvode ide u državne budžete. I to je opravdanje vlasti kada ih povećava. Ne samo naše.

Poreskom politikom, a u sklopu nje i akciznom, države definišu koje segmente će opteretiti, odnosno, favorizovati u nacionalnim ekonomijama. A tu se upliću i društvena pitanja, poput onih o zabrani pušenja ili prodaji alkohola maloletnicima – koliko se mora, baš iz tog budžeta, izdvojiti za lečenje zavisnika.

U Srbiji se najviše govori o akcizama na naftne derivate. Ove druge nekako se provlače ispod radara pažnje običnih građana. Verovatno i zbog toga što su, na primer, akcize na duvan i cigarete kod nas manje nego u mnogim drugim zemljama.

Gde je Srbija u odnosu na Evropu i svet po pitanju akciza i drugih dodatnih poreskih zahvatanja, tema je o kojoj Jelica Putniković u današnjoj „Energiji Sputnjika“ razgovara sa prof. dr Goranom Radosavljevićem, ekonomistom i generalnim sekretarom Nacionalnog naftnog komiteta Srbije (NNKS).

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala