Smanjuje se broj sahrana u Beogradu

CC0 / Pixabay / Groblje
Groblje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dani kada se dnevno na gradskim počivalištima obavljalo između 70 i 75 sahrana su iza nas. Broj sahrana je i dalje povećan, ali ni približno kao u decembru kada je sahranjeno dvostruko više ljudi nego 2019.

Sada rodbina, kako kažu u JKP „Pogrebne usluge” u Beogradu, na sahranu ili kremaciju najmilijih čeka dva do tri dana. A prošlog meseca čekalo se i više od pet dana iako su radnici ove firme radili vikendom, što inače nije uobičajeno, piše Politika.

"Broj sahrana u ovom mesecu je povećan u odnosu na isti period prethodne godine, ali se smanjuje u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom. Prošlog meseca broj sahrana bio je povećan obavili smo 2.174 sahrane i kremacije, dok je u istom mesecu 2019. godine obavljeno 1.068 sahrana i kremacija. U decembru je na grobljima u našoj nadležnosti prosečno obavljano 70 do 75 sahrana dnevno", kažu u „Pogrebnom”.

Kada je reč o zakazivanju sahrana, ono se razlikuje od groblja do groblja, ali sada se čeka dva, najviše tri dana na Novom bežanijskom groblju, gde je i najveći broj sahrana. To je ipak znatno manje nego u periodu od kraja novembra do kraja decembra kada se na sahrane čekalo i više od pet dana.

Ove godine uvećan je i broj kremacija. Pre dve godine, 2019, „Pogrebno” je obavilo 2.857 kremacija, dok ih je u toku 2020. bilo obavljeno 3.319. Udeo kremacija u ukupnom broju sahrana se u ovom periodu povećao sa 21,6 na 21,8 odsto.

U prestonici već niz godina postoje planovi za izgradnju i proširenje grobalja, čime će se omogućiti uredno sahranjivanje na teritoriji glavnog grada u narednih pedeset godina.

"Realizaciji planova na putu su stajali nerešeni imovinskopravni odnosi, koji su sada razrešeni, pa je prošle godine usvojena Odluka o uređivanju i održavanju groblja i sahranjivanju na osnovu čega će grad dobiti četiri nova groblja. To su Bežanija 2, Lešće 2, groblje u Kaluđerici i u Batajnici. Ova nova počivališta biće u našoj nadležnosti", objašnjavaju u ovom preduzeću.

Predviđeno je da se groblje Lešće 2 nalazi sa leve strane Slanačkog puta u odnosu na groblje Lešće, a da Bežanija 2 bude prekoputa Ulice Marka Čelebonovića u odnosu na Novo bežanijsko groblje prema Kvantašu. Novo groblje u Batajnici nalaziće se na periferiji naselja Batajnica, a novo groblje u Kaluđerici planirano je na lokaciji između ovog naselja i Grocke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala